Carlos & Carlos

Eind december was het heel even schrikken voor de fans van gitarist Carlos Santana. Zijn naam was trending op twitter en dan weet je het vaak wel bij een bejaarde muzikant: die is overleden.

‘O nee, alsjeblieft wees niet dood, wees niet dood, wees niet dood’, twitterde iemand. Direct gevolgd met een nieuw bericht: ‘O gelukkig het is een andere Carlos Santana’. Het bleek te gaan om de honkballer Carlos Santana. Niks aan de hand dus voor gitaar-Carlos. Alle fans opgelucht. Die honkbal-Carlos was ook niet dood trouwens, maar had net een contract getekend bij de Phillies.

Santana is lang niet de enige honkballer die met zijn naam voor verwarring zorgt. Van Kenny Rogers zijn er bijvoorbeeld ook twee. De ene is een voormalig pitcher en de andere een beroemde countryzanger en acteur. Country-Kenny zong liedjes met Dolly Parton en speelde in verschillende westernfilms. Een van die films heeft als titel The Gambler, en Rogers schreef een liedje met dezelfde titel. Toen honkbal-Kenny doorbrak in de Major League kreeg hij al snel de bijnaam The Gambler, zodat het nog ingewikkelder is de twee Kenny’s uit elkaar te houden op internet. En om het echt moeilijk te maken, nam zanger Rogers het liedje The Greatest op. Een song over een jongetje dat droomt van grote honkbalsuccessen.

Grootste verschil tussen de Kenny’s is het karakter. Country-Kenny is een gemoedelijke oude man met een grijze baard, terwijl honkbal-Kenny zijn handjes wel eens los zaten. Hij timmerde een keer een journalist op zijn gezicht. Reden: domme vragen.

Dave Stewart is de helft van de band The Eurythmics en je hebt er ook eentje die vrij goed kon gooien. Honkbal-Stewart won een paar keer de World Series, maar zal voor altijd herinnerd worden aan zijn gênante arrestatie begin 1985. Stewart pikte een prostituee op van straat, werd gearresteerd en op het politiebureau bleek ‘zij’ ineens een ‘hij’. Een travestiet met de naam Lucille. Overigens had Country-Kenny eerder al het nummer Lucille opgenomen en dat liedje speelden verschillende stadionorganisten graag als Stewart op de heuvel stond om hem te pesten.

De Brian Wilsons zijn redelijk makkelijk uit elkaar te houden. De zanger is het brein achter de succesband de Beach Boys. Een briljante muzikant die leed aan depressies en een deel van de sixties en seventies met een zenuwinzinking in bed heeft gelegen. Pitcher-Brian ziet er met zijn dikke donkerzwarte baard alleen uit alsof hij ze niet allemaal op een rijtje heeft, maar is eigenlijk een heel brave christen.

Het rijtje ‘dubbelgangers’ is nog veel langer. Honkballer en oorlogsheld Bobby Brown is heel iemand anders dan muzikant Bobby Brown die in de goot eindigde. Dan heb een honkbalversie en een artiest van Michael Jackson, Joe Jackson, Jim Morrison, Robert Smith, Ron Wood, Jack White, Will Smith en Phil Collins.

Het verwisselen van de twee Santana’s zal gerust nog wel eens vaker voorkomen. Maar de fans van gitaar-Carlos weten nu dat ze niet gelijk meer hoeven te schrikken als Carlos Santana trending is na een honkbaldeal. In plaats van paniekberichtjes de wereld in te slingeren kunnen ze na iedere transfer van Carlos beter bijdehante tweets schrijven zoals deze fan deed: ‘Mets reageren alert op Santana-deal en hebben gecounterd met het vastleggen van Eric Clapton.’

Gepubliceerd in Fastball Magazine maart 2018 (nr. 2)
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Arturo Pardavila III
(Carlos Santana)