De vloek van ‘Tessie’

image

En wij allemaal maar denken dat de Boston Red Sox de World Series tussen 1918 en 2004 niet konden winnen door de vloek van de Bambino. Dat Babe Ruth zijn boze woorden: ‘de Sox winnen de titel in geen honderd jaar!’, echt voor een droogte van 86 seizoenen heeft gezorgd.

Maar het jarenlange gepruts van de Red Sox had helemaal niks met de verkoop van Ruth aan de Yankees te maken. De Bostonians werden pas weer winnaars nadat het oude liedje ‘Tessie’ opnieuw door Fenway Park galmde.

Bij de World Series in 1903 tussen de Boston Americans (later Red Sox) en de Pittsburgh Pirates was het liedje voor het eerst te horen. Een fanatieke supportersgroep genaamd de Royal Rooters besloot dat ze iets moest doen aan de 1-3 achterstand van hun Americans in de best-of-nine-series. Luid begonnen de ruim driehonderd man liedjes te zingen om hun ploeg aan te moedigen.

Eén song sloeg bijzonder goed aan. Een simpel liedje uit een musical over een jongen die verliefd is op een onbereikbaar meisje. ‘Tessie, ik voel mij zo slecht, waarom draai je niet om? Tessie, ik hou zielsveel van je, mijn hart weegt wel een ton.’ Zo ging het ongeveer.

De Rooters reisden naar Pittsburgh en huurden een band om Tessie te spelen. Ze maakten eigen rijmpjes op de namen van de Pirates-spelers om ze te sarren. Het bleek te werken. Boston boog de achterstand om en de club won zijn eerste titel. Tessie had daarbij flink geholpen, gaf Pirates outfielder Tommy Leach toe. “Dat verdomde Tessie-lied! Het werkte echt op je zenuwen.”

De Rooters bleven Tessie spelen en de Sox wonnen in 1912, 1915, 1916 en 1918 opnieuw de hoofdprijs. Maar na 1918 viel de groep uit elkaar. Tessie was niet meer te horen en tegelijkertijd stopten de Sox met winnen.

Totdat in de zomer van 2004 de Dropkick Murphy’s een nieuwe versie van Tessie opnamen. De punkband uit Boston wilde de spirit van de Rooters terugbrengen. “We zeiden voor de grap dat dit lied een garantie was voor winst in de World Series”, vertelde de zanger. “Niemand luisterde of nam ons serieus. We kregen zelfs bedreigingen toen het weer mis dreigde te gaan. Mensen riepen vooral dat we op moesten sodemieteren.”

Maar gelukkig voor de Dropkick Murphys bleef de club het vernieuwde nummer draaien en wonnen de Red Sox de ALCS met 4-3 in wedstrijden van de Yankees na een schijnbaar kansloze achterstand van 0-3. Even later versloegen de Sox simpel de Cardinals in de World Series en grepen ze de titel.

Inmiddels is Tessie een officiële song bij de Red Sox en klinkt het regelmatig in Fenway Park. Dat klinkt niet meer dan logisch.

Gepubliceerd in Fastball Magazine, nr. 5 juni 2014
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Courtesy of the Boston Public Library, Leslie Jones Collection.
(De Royal Rooters in 1903 net terug uit Pittsburgh)