Rocker en de NY Metro

image

Echt heel lang hoefde John Rocker niet na te denken over de perfecte walk-up song. Met zijn achternaam koos hij vrijwel direct voor I wanna rock, een plaat uit de jaren tachtig van glamrockband Twisted Sister.

Het liedje paste verder goed bij de closer van de Atlanta Braves, omdat de keiharde gitaarmuziek onderdeel werd van zijn opkomst. Zodra uit de speakers ‘I wanna Rock! ROCK!’ knalde, zwaaide de bullpendeur open en rende Rocker als een wilde over het gras naar de heuvel.

Bij de Braves hielden ze wel van zijn show, maar bij de andere clubs vonden ze Rocker een enorme aansteller. Vooral de fans van de New York Mets hadden een hekel aan zijn act en joelden hem iedere keer uit als hij in Shea Stadium speelde.

De ruzie tussen de lefty en het Mets-publiek liep tijdens de play-offs van 1999 zelfs volledig uit de hand toen Rocker begon met provoceren. Als antwoord kreeg hij bij het ingooien fruit en batterijen naar zich toegesmeten. De pitcher schold vervolgens iedereen verrot en stak zijn middelvinger omhoog. Op het moment dat Rocker moest relieven vlogen de flessen om zijn oren en scandeerde het publiek massaal ‘a**hole, a**hole!’.

Aan het eind van 1999 interviewde een journalist van Sports Illustrated Rocker over die koude oktoberavond in New York. Hij vroeg of de closer ooit in die stad wilde honkballen. “Ik ga liever met pensioen”, vertelde Rocker. “Stel je voor dat je in de metro zit op weg naar het stadion, dan lijkt het net alsof je in Beiroet bent. Naast je zit een jochie met paars haar, daarnaast een homo met aids, verderop een gast die net uit de gevangenis komt en tegenover je hangt een 20-jarig meisje met vier kinderen.”

Rocker ging nog even verder. “Wat ik vooral vervelend vind aan New York zijn de buitenlanders. Daar ben ik niet bepaald een fan van. How the hell zijn ze dit land binnengekomen?”

Twisted Sister schrok zo van Rockers uitspraken dat de band via advocaten eiste dat I wanna Rock niet meer gedraaid zou worden in het stadion van de Braves. “Wij zijn uiteindelijk allemaal immigranten en buitenlanders”, zei gitarist Jay Jay French.

Tegenwoordig gebruikt alleen Mark Teixeira van de Yankees het liedje nog voordat hij aan slag komt. Twisted Sister heeft daar geen enkel probleem mee, want Teixeira is een keurige jongen. Maar ja, dat vond Rocker ook van zichzelf. “Ik ben geen racist of iemand met vooroordelen. Ik kan gewoon niet tegen bepaalde mensen.”

Gepubliceerd in Fastball Magazine, nr. 1 februari 2014
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Drpavloff