Rare vogels

image

‘Ksssst, ksssst, doet John Jaso tegen een duif. De vogel zit precies in de weg van pitcher Anibal Sanchez, die zo geen bal kan gooien. Jaso beweegt voorzichtig zijn knuppel om het dier te laten schrikken. De duif trekt zich er niet veel van aan. Hij klappert een paar keer met zijn vleugels en schuift een metertje op. Jaso probeert het nog een keer. Weer schuift het beest een stukje op. Stronteigenwijs blijft hij daarna rondhangen bij de dug-out.

Vogels lijken bepaald niet bang voor de bal. Een maand geleden ontsnapte er nog eentje bij de Diamondbacks aan de dood toen hij achteloos onder een pitch van Chase Anderson scheerde. Je zou denken dat de vogels uit die buurt inmiddels beter moeten weten nadat Randy Johnson in 2001 in hetzelfde stadion een duif verpulverde. De werper smeet een bal richting de catcher terwijl een nietsvermoedende duif langs fladderde. Het dier explodeerde en liet slechts een wolkje van veren achter.

Johnson is lang niet de enige honkballer die een vogel heeft vermoord. Dave Winfield van de Yankees stond in de jaren tachtig op het veld van de Toronto Blue Jays een balletje over te gooien, totdat hij ineens een meeuw raakte die als een baksteen uit de lucht kletterde. Niks aan te doen dacht Winfield, maar dat zag de politie toch anders. De outfielder werd opgepakt voor dierenmishandeling en daar kun je in Canada zes maanden celstraf voor krijgen. Pas na een dag mocht Winfield weer vertrekken omdat hij aannemelijk kon maken dat het een ongeluk was geweest.

Jae Kuk Ryu was niet bepaald onschuldig. De minor league pitcher van de Cubs zag in 2003 in Florida een visarend op een hekje zitten. Leuk, dacht Ryu, ik gooi een bal recht op hem af en kijk hoe hard hij schrikt. Alleen was het dier niet zo maar een ordinaire visarend, maar de teammascotte genaamd Ozzy. Een slome duikelaar die pas wakker werd toen de bal al tussen zijn ogen zat. Bloedend stortte Ozzy tegen de grond. De vogel overleefde, hield het nog zes dagen vol maar stierf uiteindelijk toch. “Ik heb iets heel stoms gedaan”, stamelde Ryu. Dat klopte, want de visarend is beschermd in Florida. Ryu moest voor de rechter komen en kreeg een flinke taakstraf.

Dane De La Rosa houdt wel van vogels. De reliever van de Angels zag vorig seizoen een verwarde duif in het outfield klungelen. Hij pakte het diertje op, hield het zorgvuldig in zijn handen en bracht hem naar de parkeerplaats. Daar liet hij hem los en twitterde even later dat zijn nieuwe vriend ‘Randy’ het goed maakte. ‘Wat een held!’, reageerde zijn teamgenoot CJ Wilson.

Vogels, je hebt er uiteindelijk helemaal niks aan bij het honkbal. Ze schijten de boel onder, maken lawaai of hinderen de spelers. Misschien dat alleen Mike Matheny er anders over denkt. De huidige coach van de Cardinals werd als tiener gedraft door de Blue Jays, maar twijfelde tussen een profcontract en school. Hij wandelde naar College voor zijn eerste dag en een vogel poepte op zijn hoofd. Matheny ging terug naar huis, douchte zich en wist het toen zeker: ik ga eerst mijn diploma halen. Dat bleek een goede keuze, want diezelfde dag ontmoette hij zijn toekomstige vrouw. Toch nog een beetje nut die vogels.

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Notmargaret