Tabak van Strasburg

image

Stephen Strasburg gaat stoppen met pruimtabak. Zegt ie. Nou ja, hij zegt dat hij erover nadenkt om snel te gaan stoppen. Zoiets. “Het is een walgelijke gewoonte als je het goed bekijkt en onder de streep wil ik er voor mijn gezin gewoon zo lang mogelijk zijn.”

De pitcher van de Nationals komt met deze verklaring ruim een week na de dood van Tony Gwynn (54), zijn oud-Collegecoach die hij altijd als vaderfiguur heeft gezien. De Hall-of-Famer stierf aan speekselklierkanker en het verband met zijn verleden als kauwer van pruimtabak is snel gelegd.

Dat Strasburg en Gwynn ooit begonnen aan pruimtabak is niet zo gek. Het gebruik is altijd verbonden geweest aan de sport. Vroeger hielp het tegen een droge mond op de stoffige velden en pitchers gebruikte het kwijl vaak voor hun spitball.

Groepsdruk speelde ook een grote rol om te beginnen. Iedereen deed het en Dodger Rex Barney (1943-1950) vertelde dat zijn coach letterlijk tegen hem zei dat hij nooit de Major League zou halen als hij niet zou beginnen met chew tobacco. Het werd zo gewoon dat spelers geen fatsoenlijk gesprek konden voeren zonder tussendoor een dikke bruine straal uit te spugen.

Dat je tegenwoordig geen kwijl of bruine fluimen voorbij ziet vliegen komt omdat honkballers niet opzichtig mogen pruimen. De MLB-organisatie vindt dat ze een voorbeeldfunctie hebben voor de jeugd. De oude chew tobacco waar het tabak als een dikke bal in je wang hing is inmiddels ook ingeruild voor dipping tobacco. Bij die laatste variant plaats je een beetje tabak tussen je onderlip en je ondertanden zodat het minder opvalt.

Intussen lukt het veel spelers maar niet te stoppen. Ryan Ludwick voelt zich er relaxed bij en Nick Swisher en Chris Davis zie je ook nooit zonder die verdikking bij hun onderlip.

David Ortiz ziet het als een stimulans voor bij het slaan. “Ik spuug het uit als ik klaar ben. Het houdt mij smooth. Ik doe het buiten het seizoen nooit. Als ik eerlijk ben hou ik er helemaal niet van.”

Brandon Snyder van de Red Sox is inmiddels wel gestopt. “Ik droomde dat ik dood ging en het had te maken met dipping. Toen ik wakker werd wilde ik er niks meer mee te maken hebben.”

Strasburg probeerde al een keer eerder te stoppen met het kauwen van tabak, vlak nadat Gwynn in 2010 te horen kreeg dat hij kanker had. Maandag vertelde hij te willen stoppen terwijl er een stuk pruimtabak tussen zijn tanden en onderlip zat geplakt.

Misschien is het voor Strasburg handig om even snel te googelen op de woorden ‘kanker’ en ‘pruimtabak’. Binnen een seconde zie je de meest afschuwelijke foto’s van bedorven tandvlees, weggerotte onderkaken en vuurrode vleesmassa’s met een paar gele tanden er in. Als Strasburg dat nou optelt met het beeld van zijn gezin en zijn herinnering aan vaderfiguur Gwynn moet dat genoeg zijn om het laatste baaltje tabak uit te spugen. Een betere manier om definitief te stoppen kan ik zo snel even niet verzinnen.

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Keith Allison
(Chris Davis met dipping tobacco)