Alcatraz-tuig fan van Giants

image

Ergens in de zevende of achtste inning begint meestal de ellende. Dan zweven de eerste meeuwen vanuit het donker het stadion van de San Francisco Giants binnen. In de verte echoot het lawaai van de groepen die nog onderweg zijn. Krijsend landen de vogels in het kunstlicht op de reuzenhandschoen achter het linksveld.

Hoewel de beesten natuurlijk niks van honkbal snappen, hebben ze inmiddels door dat na de seventh inning stretch de wedstrijd op zijn einde loopt. Het luid meezingen van ‘Take me out to the ballgame’ is voor de dieren het teken om de posities in te nemen en te wachten tot de supporters massaal vertrekken. Pas dan kunnen ze elkaar de tent uit vechten voor de overgebleven frietjes, restjes nacho’s en half opgegeten hotdogs.

Maar de laatste paar weken zijn er groepen meeuwen die steeds ongeduldiger worden. Sommigen staan op het veld en hinderen de spelers. Anderen scheren over de tribunes en proberen alvast brutaal een nacho of hotdog te pikken. Fans kijken steeds vaker angstig omhoog, bang voor een meeuwenflats op hun hoofd.

Deze dieren zijn ook niet zo maar een stel meeuwen afkomstig uit de Bay Area. Het is tuig dat nestelt op het eiland Alcatraz, de zogenaamde Western Seagulls die de boel komen verzieken. Een soort die een stuk agressiever en brutaler is dan een ordinaire zeemeeuw.

Waarom deze troep vogels ineens fan is van de Giants is moeilijk te zeggen. Het kan zijn dat er minder vis in de buurt zwemt of dat door de economische crisis het voedsel op andere plekken schaarser is. Voor de Giants is het belangrijker te weten hoe ze van de beesten afkomen.

Wanhopig roepen de stadionspeakers de toeschouwers op om eten niet te laten slingeren. Maar of dat helpt. Meeuwendeskundigen denken dat dat alleen maar leidt tot meer agressie. Minder restjes voor steeds meer vogels verandert de zwerm in een soort woedende menigte. Sommige fans twitteren met de suggestie dat een peloton schutters de beesten uit de lucht moet knallen. Maar dit mag niet, want de dieren zijn beschermd.

Eind 2011 waren er tijdelijk geen meeuwen meer toen een roodstaarthavik bijgenaamd Bruce Lee, zijn nest had gebouwd vlak bij het stadion. Het was fijn dat de vogels niet meer durfden te komen, maar onhandig dat Lee af en toe een onnozele duif ving en uit elkaar trok voor de ogen van de toeschouwers. Lang heeft Lee het daar niet uitgehouden. De havik is al een tijd niet meer gezien en niemand weet waar hij is gebleven.

Een professionele valkenier inhuren om de dieren te verjagen is weer te prijzig. Het kost ongeveer 8000 dollar per wedstrijd om een roofvogel rond te laten vliegen. Met 81 thuiswedstrijden betekent dat een rekening van meer dan zes ton.

Zolang de Giants geen oplossing kunnen verzinnen zit er niks anders op de meeuwen te tolereren. Misschien is de suggestie van een jongetje op twitter een goed plan: iedere toeschouwer mag voortaan een supersoaker meenemen. Anders is een poncho ook nog een idee.

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder