Not Justin

Hoe vaak aan Shane Bieber al is gevraagd of hij familie is van Justin, weet hij niet. Dat is onmogelijk bij te houden voor de pitcher van de Cleveland Indians. Echt erg vindt hij die vraag overigens niet. “Ik ben er wel aan gewend hoor dat iedereen over Justin begint. Ik verwacht het haast. Dus heb ik besloten het te omarmen. Ik vind het eigenlijk best lollig.”

Veel mensen noemen hem dan ook nog eens per ongeluk Justin. Maar ook daar ziet Shane de humor wel van in. Dat bleek vorig jaar al tijdens Players Weekend. Spelers uit de Major League mogen dan een shirt dragen met hun bijnaam achterop. Shane liet groot ‘Not Justin’ boven zijn rugnummer zetten. Zodat iedereen voor eens en altijd zou weten dat hij weliswaar Bieber heet, maar dat niemand hem moet verwarren met popzanger Biebs.

Ondanks deze duidelijke boodschap van Shane, blijven sommigen de namen door elkaar halen. Begin augustus bracht Topps een baseballcard van Shane uit met een pijnlijk foutje. Op het kaartje stond nog wel Shane Bieber boven de foto, maar in het begeleidend tekstje lazen we toch echt de zin: ‘Justin gooide vooral goed in uitwedstrijden.’ Shane moest er hard om lachen, zette met stift een cirkel om de naam Justin, nam een foto en zette deze op twitter.

Justin Bieber zag de tweet en reageerde gevat: ‘Ik voel dat we een speciale band hebben.’ Daarop tweette Shane een gifje: ‘Zijn we nu elkaars beste vrienden?’ Niet veel later was het opnieuw Players Weekend en net als vorig seizoen stond er weer ‘Not Justin’ op de rug van Shane.

Leuk, maar daar kan ik best overheen, dacht Justin. De zanger kocht een Indians-shirt met het rugnummer van Shane en liet daar de tekst ‘Not Shane Bieber’ boven zetten. Hij maakte een ritje op de motor in zijn nieuwe outfit, liet zich fotograferen en zette dit op social media.

Nu dook de pers er bovenop. Of we kunnen spreken van een bromance tussen de twee, vroegen journalisten zich af. Shane: “Hahaha. Het is allemaal voor de gein.”

De vraag is hoe lang Shane dit allemaal leuk blijft vinden. Hoe lang is het grappig als tegenstanders en zelfs teamgenoten voor de lol Justins liedje ‘Baby’ laten spelen in het stadion? Hoe vaak moet je nog lachen als sportzenders schrijven op social media: ‘Baby, baby, baby, oh… Shane Bieber gooit vanavond.’ Of blijft het humor wanneer fans twitteren als je een keer je dag niet hebt: ‘Shane Bieber heeft wel een heel slecht moment uitgekozen om te gooien als Justin Bieber.’

Evan Longoria werd het uiteindelijk wel spuugzat. Iedere keer weer moest de derdehonkman antwoord geven op de vraag of hij familie is van actrice Eva Longoria (nee!), en of hij haar wilde ontmoeten. Hij werd er op een gegeven moment zo moe van dat hij iedere vraag over Eva afkapte. En op een afspraak met haar zat hij ook niet te wachten. Hij was er klaar mee.

Voorlopig geeft Shane nog altijd glimlachend antwoord op de vraag: toch geen familie van? Nee, zegt hij dan geduldig. Hij is geen verre, verre achterneef, en hij komt ook niet uit de arme tak van de familie. Er is echt geen enkele bloedband met de Canadese zanger. Daarnaast lijkt hem een ontmoeting met Justin juist leuk. “Ik hoop dat we elkaar snel een keer kunnen treffen. Ach, we zien wel wat er gebeurt.”

Gepubliceerd in Fastball Magazine 8, november 2019
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Erik Drost
(Shane Bieber)