Blinde muizen

Scheidsrechtertje pesten in Amerika is heel simpel. Je hebt er één kinderliedje voor nodig. Speel, zing of draai Three Blind Mice en de umpires zijn op zijn minst chagrijnig en soms zelfs woedend.

In een minor-league wedstrijd in 1985 tussen de Clearwater Phillies en de Osceola Astros pingelde organist Wilbur Snapp de eerste klanken van Three Blind Mice. Snapp was het niet eens met een beslissing van de umpire en wilde dat even duidelijk maken. Het bekende kinderdeuntje dekte wat hem betreft wel de lading. Het gaat over drie blinde muizen die wat onnozel rondrennen en ook nog eens hun staart kwijtraken. De boodschap van Snapp kort gezegd: de scheidsrechter is zo blind als een paard.

Hoofdumpire Kevin O’Conner ging uit zijn dak en liet de organist wegsturen. “Three Blind Micespelen is ja… nou ja… je kunt het gewoon niet maken”, probeerde O’Conner uit te leggen. “Ik snap wel dat een buitenstaander het grappig vindt, maar voor een scheidsrechter is het denigrerend en het nodigt het publiek alleen maar uit veel verder te gaan… Het is niet lollig als je onzeker bent over hoe supporters zullen reageren.”

Umpire Mario Seneca deed in 2012 in de Minors ongeveer hetzelfde als O’Conner. Na een dubieuze call klonk Three Blind Miceuit de speakers. Grijnzend zat stagiair Derek Dye van de Daytona Cubs achter zijn installatie. Seneca liep stampvoetend richting Dye en schreeuwde zo hard hij kon: “Youre Gone!” Opgesodemieterd met je muizenlied. “Ik nam mijn petje af en krabde op mijn hoofd. Ik kon niet geloven dat hij het tegen mij had”, reageerde Dye beduusd. “Hij gilde niet tegen de coach of een speler, maar tegen de gast die op een knopje van de muziek drukt. Ik wist niet eens dat een scheidsrechter mij zo maar weg mocht sturen. Ik heb nergens zwart-op-wit zien staan dat hij zoveel macht heeft.”

Maar umpires hebben die macht wel. Ze mogen iedereen laten verwijderen die een correcte en vlekkeloze manier van scheidsrechteren in de weg staan. Dus ook als er in hun ogen opruiende songs klinken. Zo gooide Major League umpire Angel Hernandez een keer een speaker het stadion uit na een liedje van de Mickey Mouse club. Later liet hij zelfs American Footballster Steve McMichael wegwerken bij een wedstrijd van de Cubs. Hernandez kon het niet hebben dat McMichael na het zingen van The Seventh Inning Stretchnog even uithaalde met een heel hard: ‘Boeeee!’

Organisten Snapp en Dye mochten later weer gewoon achter hun orgeltje kruipen, maar hebben daarna nooit meer Three Blind Micegespeeld. Tenminste, niet in het stadion. Snapp sloeg financieel zijn slaatje en ging na het incident door het leven als: Wilbur Snapp, Three Blind MiceOrganist. Hij werd beroemd, zat in talkshows, deelde handtekeningen uit en opende winkelcentra. Toen hij in 2003 stierf, schreef de New York Times in zijn necrologie: ‘Wilbur Snapp, 83 jaar, organist, ooit weggestuurd door een ump.’

Dye had geen commercieel succes. Hij kreeg als stagiair niet eens geld voor zijn baantje en moest de boete van 25 dollar voor het beledigen van een umpire uiteindelijk zelf betalen.

Gepubliceerd in Fastball Magazine nr. 5 juni 2019
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Keith Allison