Dream On

Als Adam Greenberg op een koele oktoberavond in 2012 in Marlins Park naar het slagperk loopt, klinkt keihard ‘Dream On’ uit de speakers. Zelf had hij niet eens gedacht aan het liedje van Aerosmith, maar de song die de stadionomroeper had uitgekozen paste perfect bij hem. Eindelijk zou zijn grote droom uitkomen: een slagbeurt in de Major League.

Dik zeven jaar eerder stond Greenberg ook al een keer klaar voor zijn eerste slagbeurt, maar toen ging het gruwelijk mis. Honkballend voor de Cubs zag hij slechts één bal. Marlins-pitcher Valerio de los Santos gooide met 92 mijl per uur een pitch bovenop zijn helm. Greenberg viel op de grond, klemde zijn handen op zijn achterhoofd en voelde het bloed door zijn handen stromen. “Ik dacht dat mijn schedel was opengebarsten en probeerde mijn hoofd bij elkaar te houden”, zei Greenberg.

Met veel moeite kwam hij overeind en strompelde met hulp van medespelers het veld af. Greenberg had een flinke hersenschudding opgelopen die maar niet overging. Hij zag dubbel, was vaak duizelig en simpele klusjes als zijn veters strikken betekende uren bonkende koppijn. Liggen ging nauwelijks en slapen moest een tijdje rechtop.

Dik twee jaar duurde het voordat Greenberg geen pijn meer had en hij voorzichtig weer aan een terugkeer op het hoogste niveau kon denken. Hij wilde dolgraag een tweede kans, een echte slagbeurt. Het kon niet zo zijn dat zijn hele carrière slechts een splitsecond had geduurd.

Hij speelde anoniem in de Minors en in de Independent Leagues. Telkens was hij niet goed genoeg voor de Majors. Langzaamaan begon hij te twijfelen aan zijn droom. “Ik ben een verhaal geworden, maar het is geen cool verhaal.”

Greenbergs redding kwam via Matt Liston. De filmmaker was onder de indruk van zijn verhaal en startte een social media campagne ‘One at Bat’, om Greenberg een officiële slagbeurt bij de Cubs te gunnen.

Ondanks het succes van de actie en de steun van voormalig Cubs-sterren wilde de club er niet aan beginnen. Heel vervelend dat die bal hem raakte, maar die eerste oproep in 2005 had hij zelf verdiend, schreef de leiding van de Cubs in een brief. Op die prestatie mocht hij trots zijn en verder veel succes.

Gelukkig voor Greenberg zagen de Marlins wél iets in de campagne. De club speelde een totaal mislukt seizoen en zou met een contract voor Greenberg het jaar met een beetje glans kunnen afsluiten. In de NBC Today Showkreeg hij het aanbod te honkballen in de stad waar zijn Major League carrière eindigde en voor de club waartegen hij speelde toen zijn droom uiteenspatte. “Ik ben er klaar voor”, zei hij terwijl hij zijn tranen wegslikte.

Op het moment dat de muziek van Aerosmith langzaam wegebde stapte Greenberg het slagperk in en stond tegenover Mets-pitcher R.A. Dickey. De eerste strike liet Greenberg gaan. De tweede en derde sloeg hij mis. Met een grote smileliep hij terug naar de dugout.

Greenberg was dolgelukkig. Hij was blijven dromen en eindelijk was zijn nachtmerrie voorbij. “Het was een magisch gevoel. Mensen hopen altijd dat hun droom uitkomt. Niet veel mensen krijgen die kans. Ik mocht dat moment twee keer meemaken.”

Gepubliceerd in Fastball Magazine nr. 7 (September 2018)
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Jim Donten (Greenberg tijdens Minor League Spring Training 2013)
Dit stuk is een bewerking van een eerder artikel uit 2012 dat ik schreef voor de G&E