Your Song

Vlak voor een concert van Elton John mochten vier honkballers van de Minnesota Twins een kwartiertje praten met de zanger. Leuk dat we hem even mogen ontmoeten, maar waar zullen we het eens over hebben, dacht infielder Trevor Plouffe. “Mensen zeggen dat hij een groot honkballiefhebber is, maar kom op, die gast komt uit Engeland.”

Maar binnen een minuut verraste Elton de vier spelers. De zanger wist alles van zijn favoriete team de Atlanta Braves. John woonde meer dan twintig jaar in Georgia, de staat van de club. In die tijd ging hij veel naar het stadion en werd vanzelf een Braves-fan. “Wij dachten dat hij over supersterren zoals Greg Maddux en John Smoltz zou beginnen. Maar hij wist ook alles van bijvoorbeeld Mark Lemke. Hij kende alle namen”, vertelde Twins eerste honkman Joe Mauer.

Al ruim voordat John in 1991 een huis kocht in Georgia bleek dat hij honkbal kon waarderen. Halverwege jaren zeventig gaf hij een paar concerten in Dodger Stadium, Los Angeles. In die tijd trad hij vaak op in schreeuwende glitterkostuums. Voor deze concerten had Elton speciaal een blinkend pak van de Dodgers laten ontwerpen. In een uitverkocht stadion klom hij in zijn pak boven op de piano, pakte een knuppel en swingde er een paar keer mee in het rond.

Zijn nummer Rocket Man werd in de jaren tachtig het liedje van Roger Clemens. Iedereen bij de Red Sox noemde de pitcher Rocket. Die bijnaam kreeg Clemens vanwege zijn snoeiharde fastball, waarschijnlijk verzonnen nadat hij in1986 tegen de Mariners twintig strikeouts had gegooid. Telkens als Clemens voor de Red Sox de heuvel op kwam speelde de stadionorganist het deuntje van Rocket Man.

In 1993 gaf Elton John een concert in het stadion van de Red Sox. Op het veld van Fenway Park stond hij in het shirt van de thuisclub. Gekregen van Clemens. Op zijn rug stond Rocket Man. Natuurlijk zong John die avond het liedje en droeg het op aan Rocket.

Ook toen Clemens voor andere clubs ging spelen bleef de song bij hem. Bij zijn driehonderdste win in Yankee Stadium speelden ze Rocket Man en in verschillende compilatiefilmpjes met de hoogtepunten van Clemens klonk het liedje.

Op dit moment heeft Ben Zobrist zich verbonden aan de muziek van Elton John. De speler van de Cubs wilde een nieuwe walk-up song. Zijn vrouw Julianna is zangeres en had een cover opgenomen van het nummer Bennie and the Jets. Ze had een paar regels van de tekst herschreven en ingezongen. Omdat Zobrist deze versie wilde gebruiken moest hij eerst toestemming vragen aan Elton John. Geen enkel probleem, zei John zonder twijfelen.

Wellicht dat na zijn concert in 2016 Elton John voortaan ook goed ligt bij de Twins. De vier spelers mochten met hun vrouwen vooraan zitten en John droeg Your Song op aan de honkballers en de club. “We waren in shock”, zei Plouffe. “Het was zo cool.” Infielder Brian Dozier: “Beste concert ooit.”

Gepubliceerd in Fastball Magazine, nr. 11 februari 2018
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Keith Allison
(Trevor Plouffe)