Right Now

Als stadionspeaker bij Neptunus heb je bij ieder thuisduel een belangrijke taak. Je moet zorgen dat je het nummer ‘Right Now’ van Van Halen precies op tijd start. Handig daarbij is vlak voor de wedstrijd Jan Collins goed in de gaten te houden. Zodra de assistent-coach een seintje geeft moet je direct op play drukken.

Bij de eerste lichte pianoklanken verzamelen de spelers van Neptunus zich vlug rond Collins voor de dug-out. Dan versnelt de piano, springen de spelers op en rennen onder applaus het veld in. Intussen dreunen nu ook de gitaren en drums door het Familiestadion en kan de eerste inning beginnen.

Mede dankzij Karin van Aalen echode ‘Right Now’ een kleine twintig jaar geleden voor het eerst over het veld. De oud-speaker was halverwege jaren negentig altijd op zoek naar geschikte liedjes voor bij de wedstrijden. Bij andere sporten had Van Aalen al ‘Peter Gun’ van Emerson, Lake & Palmer en ‘Showtime’ van Gary’s Gang opgepikt, maar met die platen was ze nog niet helemaal tevreden.

Right Now’ kwam pas eind 1998 in beeld toen Robert Eenhoorn stopte als Amerikaans honkbalprof en terugkeerde bij Neptunus. “Robert gaf mij dit nummer omdat hij het zo ontzettend goed vond”, vertelt Van Aalen. “Vanaf het allereerste moment was het een succes. De muziek is opzwepend en de tekst uitermate toepasselijk. Het geeft aan hoe je de wedstrijd in moet gaan als team: Right Now. Er is geen morgen, pak je moment en doe het nu.” Precies zoals de band ook bedoelde. “Ik was zo moe almaar goedkope liedjes over seks te schrijven”, zuchtte zanger Sammy Hagar. “We wilden een keer iets serieus vertellen. Een tekst over echte problemen.”

In Amerika draaien meerdere sportclubs het liedje, zoals de New York Mets. Van Halen vindt dat verder prima, maar dat betekent niet dat de band altijd blij is met interesse voor de song. Pepsi-cola wilde het nummer bijvoorbeeld in een commercial gebruiken. Eddie van Halen was tegen, maar zei uiteindelijk toch ja. Volgens de gitarist zou Pepsi het nummer anders door studiomuzikanten laten inspelen. Met als resultaat een mindere versie en geen geld.

Eddie werd pas goed chagrijnig toen in 2008 de Republikeinse presidentskandidaat John McCain op de muziek van ‘Right Now’ zijn runningmate Sarah Palin introduceerde. “Niemand heeft ons toestemming gevraagd en we zouden het ook zeker niet hebben gegeven”, mopperde Eddie. Hagar haalde zijn schouders op. “Wat maakt het uit? De tekst betekent nog steeds hetzelfde.”

Neptunus heeft het liedje niet alleen in Rotterdam gebruikt. In 2014 vlak voor de Europacup 1 finale in Brno had teammanager Jan van der Sande de song op een USB-stick gezet. Hij vroeg de Tsjechische commentator of hij het wilde draaien. Dat was best, maar dan wel graag een gesigneerde baseball van pitcher Diegomar Markwell. Geen probleem, vond Van der Sande. Stomverbaasd waren de Neptunianen. Klonk ineens ‘hun’ Van Halen op een Tsjechisch veld. Hartsikke leuk, maar het hielp uiteindelijk weinig, want de Rotterdammers verloren de cupfinale van Rimini.

Voor Neptunus voelt het liedje in het eigen Rotterdamse stadion het meest vertrouwd. “Right Now geeft echt een kick. Het is zo’n goede inspirerende tekst dat we het waarschijnlijk nooit meer veranderen. Dit blijft het lijflied van Neptunus”, zegt Van Aalen. “Met dank aan Robert Eenhoorn.”

Gepubliceerd in Fastball Magazine nr. 03 (April 2017)
Tekst © honkbalopzolder
Foto: K. Todd Storch
(Eddie Van Halen)