It ain’t over ‘til it’s over

08_06_036529

Wat zou Yogi Berra eigenlijk hebben gevonden van het liedje ‘It ain’t over ‘til it’s over?’ Dat zanger Lenny Kravitz juist zijn uitspraak gebruikte voor een song over de liefde? Geen idee. Het zijn vragen die nooit expliciet zijn gesteld aan de honkbal-icoon. En nu is het te laat, want Berra overleed in 2015.

Dikke kans dat hij de melodie van het nummer niks bijzonders vond. Yogi stond nou niet bepaald bekend als een muziekliefhebber. Hij vond het maar raar dat spelers zo nodig met keiharde rap of rock het veld op wilden stappen. Zelf zou hij nooit aan een walk-up song hebben gedaan. Goed, als hij er dan echt eentje had moeten kiezen dan maar een jazz-klassieker van Count Basie.

Niet dat Berra gek was van de blaasinstrumenten bij jazz. Aan mondharmonica had hij bijvoorbeeld een hekel. In 1964 was hij coach bij de Yankees en op een warme zondagmiddag op weg naar het vliegveld van Chicago. Zijn team had net kansloos verloren van de White Sox en nu zaten ze met zijn allen te zweten in een snikhete bus. Mopperend zat Berra helemaal voorin.

De coach werd echt goed chagrijnig toen opeens Phil Linz achter in de bus vrolijk ‘Mary had a little lamb’ op zijn mondharmonica blies. Berra schreeuwde dat de muziek direct moest ophouden. Linz hoorde niks en speelde rustig door. Woedend riep Berra dat als Linz niet snel zou stoppen hij een paar klappen kon krijgen. “Wat zegt de coach?”, vroeg Linz onnozel aan medespeler Mickey Mantle. “Hij vraagt of je wat harder speelt”, zei Mantle met een uitgestreken smoel. Linz knikte en opnieuw klonk het deuntje. Berra stormde door de bus, stond hijgend voor de infielder en brulde dat hij dat ding in zijn reet zou schuiven. “Veel succes”, zei Linz en gooide het instrument naar zijn coach. Berra sloeg de mondharmonica weg en die belandde boven op de knie van Joe Pepitone. Met veel gevoel voor drama greep Pepitone naar zijn been en kreunde voor de grap van de pijn. Het brak de spanning en iedereen, zelfs Yogi, moest lachen.

Als Berra al iets in het liedje van Kravitz had gezien was het misschien de tekst geweest. De zanger schreef de song tijdens zijn moeizame relatie met actrice Lisa Bonet. In 1991 was er nog weinig liefde over tussen de twee, maar Kravitz voelde nog een klein vonkje. Met de woorden wilde hij zeggen dat ze niet moesten opgeven. Precies zoals Yogi bedoelde met zijn opmerking. In de zomer van 1973 bungelde de Mets van coach Berra hopeloos onderaan en een journalist vroeg hem of het seizoen voorbij was. ‘It ain’t over ‘til it’s over’, zei hij droog.

Gek genoeg begonnen de Mets te draaien na de uitspraak van Yogi en wonnen ze de divisietitel. Kravitz had minder geluk. Zijn relatie met Bonet liep uiteindelijk stuk. Wel werd het nummer zijn eerste echte grote hit in Amerika. Indirect met hulp van Berra dus. Een klein bedankje van Lenny aan Yogi had daarom best gemogen.

Gepubliceerd in Fastball Magazine nr. 2 (Maart 2017)
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Boston Public Library
(Yogi Berra (links) en Norm Cash)