Hollandse wortels

Angels at Orioles September 16, 2011

Danny Haren de Nederlander. De toenmalige pitcher van de Athletics moest er hard om lachen in 2006. Stond zijn naam ineens op het mogelijke roster van het Nederlands team voor de World Baseball Classic (WBC).

Haren was toch echt in Amerika geboren en zoon van een Mexicaanse moeder en een Ierse vader. Hij besloot maar even te bellen met zijn ouders. Nee hoor, verzekerde zijn moeder, hij had zeker weten geen Nederlands bloed.

Bij de eerste editie van de WBC werd er in Amerika wild gespeculeerd over MLB-spelers met eventuele Nederlandse roots. Veel achternamen die Hollands klonken kwamen automatisch op de longlist terecht, zoals pitchers Mark Mulder, Kirk Saarloos en David Aardsma.

Journalisten googleden op de naam Saarloos en het leverde direct ene Leendert Saarloos op (1884-1969). Leendert kwam uit Nederland en bleek degene die een nieuw hondenras had gefokt, de Saarlooswolfshond. Als deze Saarloos een Nederlander was, dan moest Kirk dat ook wel zijn. En verdomd, na wat research bleken Kirk zijn voorouders ook van Hollandse origine.

Bij Mark Mulder was de Hollandse link vrij gemakkelijk te vinden. De sterpitcher werd geboren in South Holland in de staat Illinois. Een stad gesticht in 1846 door gereformeerde Nederlandse immigranten. South Holland was jarenlang een vrij gesloten gemeenschap en Mulder bleek af te stammen van de eerste bewoners.

David Aardsma zijn overgrootvader kwam uit Nederland. De pitcher van de Mariners was trots op zijn afkomst en wilde graag meedoen aan de WBC. Hij honkbalde later samen met Nederlander Greg Halman in een team en die noemde hem ‘Dutchy.’ Halman leerde hem voor de grap Nederlandse woordjes. “Ik maakte vaak een zootje van de woorden, maar ik deed mijn best”, vertelde Aardsma. “Soms verraste ik Greg door extra zinnetjes uit mijn hoofd te leren.”

Nog voordat de meeste spelers een besluit konden nemen over deelname aan de WBC, werd duidelijk dat journalisten iets te enthousiast lijstjes hadden gemaakt. De regels bleken veel strenger dan aanvankelijk gedacht. Honkballers zonder Nederlandse nationaliteit mochten pas meedoen als minimaal één ouder Hollands was. Spelers met verre Nederlandse voorouders of een Hollands klinkende achternaam konden allemaal worden geschrapt. Die regels gelden nog steeds, dus voor iedereen die hoopt op Jacob DeGrom, Justin Verlander of Cole Hamels in Oranje… Vergeet het maar.

De verwarring zoals bij Haren over Nederlandse roots is overigens van alle tijden. Dik een eeuw geleden noemde iedereen Honus Wagner ‘Dutch.’ Later werd dat de ‘The Flying Dutchman’, omdat de Hall of Famer over de honken vloog.

Honus had zijn bijnaam vermoedelijk ook te danken aan componist Richard Wagner. Zijn naamgenoot schreef een opera met de titel Der Fliegende Hollander. Een mythe over een kapitein van een spookschip dat ergens bij Zuid-Afrika zou rondvliegen.

Maar aan Wagner was net als Haren helemaal niets Hollands. Hij was zoon van Duitse immigranten. Waarschijnlijk werd zijn ‘Deutsche’ origine verward met het woord Dutch. Deutsch? Dutch? Wisten die Amerikanen veel.

Tekst © honkbalopzolder
Foto: Keith Allison
(Dan Haren)