The Pianoman

image

Is Billy Joel nou meer fan van de Mets of van de Yankees? Honkballiefhebbers in New York zijn er nog steeds niet uit.

Zelf is de zanger nogal onduidelijk. “Het klinkt een beetje gemakkelijk, maar ik ben fan van New York. Eigenlijk van iedere speler die voor een club speelt uit mijn stad”, zei hij tegen Newsday. “Noem mij maar gewoon een sloerie.”

Als kleine jongen hield hij van de Brooklyn Dodgers. Samen met zijn grootouders ging hij vaak kijken en voelde zich verraden toen de Dodgers naar Los Angeles verhuisden. “Ik werd daarom Yankee-fan en toen de Mets kwamen, werd ik ook Mets-fan.”

Soms lijkt hij een lichte voorkeur te hebben voor de Mets. “Weet je, het is makkelijk als je voor de Yankees bent. Als Mets-supporter moet je trouw zijn met veel toewijding. Het is vaak zo’n frustrerende martelgang. Als ze eens een keer een goed jaar hebben dan verpesten ze het meestal toch weer. Maar als ze dan een keer winnen, betekent het zo veel meer.”

Als je ‘We didn’t start the fire’ (1989) luistert, denk je juist dat hij voor de Yankees is. In het lied somt hij alle bepalende gebeurtenissen op uit zijn 40-jarige leven. Yankee-legendes Joe DiMaggio en Mickey Mantle komen voorbij en ook het vertrek van de Dodgers en Giants naar Californië worden genoemd. Maar helemaal niks over de Mets.

Joel is gefotografeerd met een pet van de Yankees, maar ook in het shirt van de Mets. In beide New Yorkse stadions heeft hij opgetreden. In 1986 en 2015 zong hij tijdens de World Series bij de Mets het volkslied. In 2000 deed hij dat in Yankee Stadium.

Hij had een zwak voor het oude stadion van de Mets. In 2008 werd Shea Stadium afgebroken en Joel kreeg de eer de laatste twee concerten te spelen. “Je kan slechts een paar rijen zien vanaf het podium. Daarna is het allemaal wazig. Je weet niet hoeveel mensen er zijn, maar je kunt het voelen. En als de menigte meezingt wil ik het liefst mijn kop houden. Ik krijg daar zo’n kick van. Vooral bij ‘The Pianoman’.”

Dankzij dit liedje zal Joel misschien voor eens en altijd kiezen voor de Mets. De club uit Queens is dit seizoen begonnen met het spelen van zijn Pianoman in de achtste inning. Dat wist hij wel, maar dat drong tijdens Game 3 in de World Series pas goed tot hem door.

Eerder die avond had hij relaxed het volkslied gezongen, zat daarna op de tribune en ineens werd The Pianoman gestart. Het publiek deinde en zong massaal mee. Met een tevreden glimlach luisterde Billy naar zijn eigen muziek. Bij het refrein stond hij op, stak zijn hand bescheiden omhoog en begon mee te zingen. Het publiek juichte. Joel straalde.

Probeer na zo’n magisch moment dan nog maar eens te zeggen dat je ook voor stadsrivaal de Yankees bent.

Gepubliceerd in Fastball Magazine November/ December 2015 (nr. 18)
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Vladimir Agafonkin