Honkbalmoeder

image

Het seizoen is voorbij en dus is het tijd voor een van de mooiere tradities van deze site en dat is de uitreiking van de jaarlijkse Sport Amerika MLB-prijzen.

De honkbalmoeder van het jaar is Anthony Rizzo. Iedereen die als kind heeft gehonkbald kent wel zo’n moeder. Zo eentje die op het moment dat jouw ploeg aan slag is ineens een tupperwarebakje opentrekt vol met geschilde stukjes appel, plakjes banaan en partjes mandarijn. Langzaam gaat ze het rijtje jongetjes af die allemaal met wiebelende beentjes op de bank zitten te wachten. Ook al heb je een trekdrop of smile in je mik, toch wil je graag dat stukje fruit.

In september tijdens een wedstrijd pakte Rizzo van de Cubs zijn hersluitbare plastic zak met fruit en maakte een rondje door de dug-out. De sinaasappelstukjes duwde hij gul onder de neus van zijn teamgenoten. Iedereen grabbelde een partje. En als een echte honkbalmoeder sloeg Rizzo natuurlijk niemand over. Zelfs niet coach Joe Maddon.

De award voor het-minst-hoeven-doen-om-een-record-te-breken staat op naam van Tony Zych. De pitcher van de Mariners debuteerde in september en had na een bal gooien het record al binnen. Zijn naam staat vanaf nu helemaal onderaan op de alfabetische lijst van alle spelers die ooit in de Major League hebben gespeeld. Zych brak hiermee een 105-jaar oud record. Al die tijd stond Dutch Zwilling (debuut augustus 1910) op de laatste plek.

Alex Rodriguez krijgt een troostprijs omdat hij op de meest harde manier is afgeserveerd door een oude vrouw van 85. Helen Fowler stierf in oktober en in haar overlijdensbericht stond dat ze haar leven lang een Yankee-fan was geweest met uitzondering van A-Rod. Zijzelf of haar familie vond het nodig de honkballer van de Yankees nog een een keer te dissen.

Beste grap kwam van de Indians bull-pen. Brandon Moss sloeg zijn honderdste homerun en de bal belandde tussen zijn teamgenoten die warm stonden te gooien. Vlug verstopten ze de bal en schreven een briefje naar Moss. ‘Je krijgt de bal alleen als je deze spullen voor ons koopt!’ Vervolgens kwam er een hele lijst eisen. Twee pitchers wilden een MacBook Air, een groepje een iPhone 6, weer een paar anderen een iPad en er was zelfs een reliever die een Apple-watch claimde. Moss wilde niet betalen, maar Tim Cook wel. De Apple-CEO stopte alle hardware in een tas, sprak af op een geheime plek en kreeg de bal overhandigd. Stoer hield Cook de bal omhoog bij de eerste de beste Apple-presentatie.

De opmerkelijkste bijnaam is voor Rougned Odor. De tweede honkman van de Rangers uit Venezuela heeft de pech dat Odor in het Engels luchtje, geur of stank betekent. Iedereen noemt hem daarom Stink of Stinky. Heel gek, Rougned zelf is niet zo blij met zijn bijnaam.

Tot slot gaat de prijs voor grootste viespeuk naar de umpires. Dankzij oud-speler Jorge Posada weten we nu wat voor smeerlappen scheidsrechters zijn. De catcher van de Yankees had zijn hele carrière voortdurend grote dikke umpires hijgend in zijn nek die regelmatig flink smerige scheten loslieten. Zat hij daar op zijn knieën in de putlucht van een ander. Posada: “Maar maak je geen zorgen, zo af en toe betaalde ik ze terug en liet ik er ook wel eens eentje waaien.”

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Victoria White