Geintje

image

Yordano Ventura hangt met zijn armen over het hek van de dug-out. Ingepakt in een azuurblauwe hoody kijkt hij stoer voor zich uit. Pet strak op zijn hoofd, daaroverheen een capuchon en op zijn neus een hippe zonnebril met spiegelreflex. Ontspannen steekt hij zijn arm omhoog en gebaart wat met zijn hand.

Het plaatje van de coole honkballer lijkt helemaal compleet. Alleen jammer van die grote, roze, ronde, kauwgomballenbel die boven op zijn muts zit geplakt. Geintje van zijn teamgenoten, die giechelend op de bank zitten. ‘Sssst’ doen de grapjassen naar een medespeler die verbaast naar de kauwgombel staart.

Honkballers houden wel van geintjes. De kauwgomgrap is een klassieker, net als het in de hens steken van schoenen. Achteloos sta je naar een wedstrijd te kijken en ineens heb je een bloedhete voet. Justin Verlander flikte het een keer bij Don Kelly, maar die had zelfs toen de vlammen uit zijn sokken sloegen helemaal niks door.

Soms zijn spelers iets creatiever met practical jokes. Veteraan Jeff Francoeur moest een tijdje meespelen in de Minors in El Paso en daar hadden ze hem wijsgemaakt dat pitcher Jorge Reyes doof was.

Francoeur geloofde het meteen en had geen idee dat hij in de maling werd genomen. Ook niet toen Reyes met headphones op zijn oor de bus instapte, op de heuvel druk overlegde met de coach of een gesprek voerde met de catcher die daarbij een handschoen voor zijn gezicht hield. Francoeur bleef maar langzaam praten of gebruikte wilde gebaren tegen Reyes als hij iets duidelijk wilde maken.

In een filmpje verklapten zijn medespelers uiteindelijk alles aan Francoeur.
“Wat een idioot”, zei Reyes.
“Wat een compleet volslagen idioot”, zei infielder Ryan Jackson.
“Hallo, ik ben Jorge Reyes en zeker niet doof. Wat een idioot”, grinnikte Reyes nog een keer.

Vol ongeloof en met een dikke smile keek Jeff naar de beelden en hield uit schaamte zijn petje voor zijn ogen. Om hem heen kwam de rest van El Paso niet meer bij van het lachen.

Adam Laroche haalde een grap uit bij de Braves. Vlak nadat hij getrade werd naar de Pirates jatte hij alle onderbroeken van de spelers en knipte een gat in het kruis. Op een bord schreef hij: ‘Hé jongens, veel geluk en speel alsof je ballen eruit hangen. Groeten, Adam Laroche.’

Maar de Braves pakten hem een half jaar later hard terug. Al zijn spullen werden in stukken geknipt, zijn knuppels gesloopt en Tim Hudson smeerde een stuk stront in zijn handschoen. “Die heb ik maar weggegooid”, vertelde LaRoche.

Brett Myers van de Phillies maakte de beste practical joke ooit. Het leek Myers hilarisch Kyle Kendrick wijs te maken dat hij getrade werd naar Japan. Leuk, dachten de coaches en ook bij de media moesten ze lachen en deed iedereen graag mee.

In het kantoortje van manager Charlie Manuel kreeg Kendrick het slechte nieuws. “Je gaat naar Japan”, vertelde hij met stalen gezicht. Kyle keek verbaasd en angstig tegelijk. “En nu opschieten, want je moet je spullen pakken en straks de pers te woord staan. Wil je nog iets weten?”
“Nah”, kreunde Kendrick verdoofd.
“Mooi, succes en bedankt.”

Even later stond hij in de kleedkamer tegenover een groep journalisten. Kyle kreeg het woord en na een paar woorden brulde Myers heel hardPunk’d!’ in zijn oor.

Ja, met honkballers kun je lachen. Poep, vuur, kapotte onderbroeken en complotten. Hierbij lijkt een stuk kauwgom op je hoofd het minst erg. Dat zou Ventura ook gedacht hebben.

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Flic Pics