Stille Cal

image

Bij de Washington Nationals hobbelt sinds een week een nieuw gigantisch schuimrubberen presidentieel hoofd over het veld. Na Thomas Jefferson, Abe Lincoln, Teddy Roosevelt, George Washington en William Howard Taft mag een Calvin Coolidge-pop nu ook een rondje mee sprinten in de mascotte-race.

Bij marketing vonden ze dat wel een goed idee. “We vinden het fantastisch dat mensen naar het stadion komen en weer iets slimmer vertrekken. Kijk, als een handvol kinderen vraagt wie is Calvin, dan is dat al winst.”

Maar ja, wat moet je zeggen als je kind vraagt wie Calvin is? Vergeleken met zijn vijf collega-poppen heeft Coolidge tijdens zijn periode in het Witte Huis (1923-1929) niet heel veel indruk gemaakt.

Cooldige was één van de saaiste presidenten, zei vrij weinig en mensen noemden hem ‘Stille Cal.’ Humor had hij dan weer wel. Toen Coolidge bij een diner hoorde dat een vrouw met haar vriendinnen wedde dat ze hem drie woorden zou kunnen laten zeggen, liep hij op haar af en zei: ‘you loose.’

Cal bezocht wel een paar belangrijke honkbalduels. Coolidge gooide de eerste pitches bij de World Series van 1924 en 1925 en nodigde kampioen de Washington Senators uit in de tuin van het Witte Huis. Hij zag in vier verschillende World Series tien wedstrijden. Meer dan iedere andere president.

Maar dat was het dan ook wel. “Ik ken geen één sport die hij heeft beoefend”, zei zijn vrouw Grace. Zij was eigenlijk de Coolidge die echt iets gaf om de sport. “Cal deelt niet mijn enthousiasme voor honkbal.” Zij bleef bij duels zitten tot de laatste uit, wachtte bij regenpauzes en hield de statistieken bij op een notitieblokje.

Grace ging haar hele leven al naar wedstrijden en ook na het presidentschap van haar man ging ze daar mee door. “Ik durf best te zeggen dat niemand van jullie ook maar iets om honkbal geeft”, schreef ze aan een vriendin in 1950. “Maar voor mij is het mijn leven.” Zo bekeken hebben ze bij de Nationals dus een pop gemaakt van de verkeerde Coolidge.

Heel lang mag ‘Stille Cal’ niet rennen trouwens. Aan het eind van het seizoen stoppen ze hem in het depot. Als ik vast een suggestie mag doen voor volgend jaar: maak een Richard Nixon-pop. Hij was een liefhebber, maar belangrijker nog als kinderen vragen wie is dat, heb je tenminste echt iets spannends te vertellen.

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Melanie Phung
(Lincoln, Washington en Jefferson)