Smell Baseball stinkt

image

Ervin Santana is op doping betrapt. Ervin Santana. De man die zo vrolijk aan honkballen ruikt. Die dat Smell Baseball noemt, daar een gimmick van heeft gemaakt en ongeveer elk bericht dat hij twittert ondertekent met #smellbaseball. Die Santana testte vrijdag positief op de steroïde stanozolol en werd gelijk een half seizoen geschorst.

Boze supporters hadden direct een paar nieuwe hashtags bedacht voor Ervin zoals: #smellcheater, #smellsteroids, #smellscumbag, #smellstanozolol. En met een motto als smellbaseball ben je op twitter al snel aangeschoten wild voor grapjassen. ‘Kinderen, zeg nee tegen smellbaseball. Just say no!’, twitterde eentje. En verder: ‘Ervin zal voortaan alleen nog zijn kussen ruiken’, ‘Ik hoop dat je neus nog goed werkt voor smellbaseball, want dichter bij honkbal kom je voorlopig niet’, ‘Die geur was vast een vies plasje’ en ‘Het enige dat ik ruik is een schorsing.’

Al even bijdehante reacties kreeg Santana op zijn tweet ‘Dit wordt ons jaar. Smellbaseball. Twins, Twins, Twins!’ Die plaatste hij vlak voordat hij betrapt werd. Honkbalfans reageerden met: ‘Nee, correctie. Dit wordt jullie half jaar’ en ‘Zeg, wat ben jij positief.’

Echt gevat was het commentaar: ‘Probeer de volgende keer cocaïne. Dan zeurt er verder niemand.’ Dit sloeg op Josh Hamilton van de Angels. Hamilton vecht al jaren tegen zijn verslavingen en zit daarvoor vrijwillig in een speciaal afkickprogramma. Afgelopen winter hield hij het niet langer vol en snoof cocaïne. Dat gaf hij eerlijk toe tegenover MLB. Na lang nadenken kwam een speciale commissie met een oordeel: Hamilton krijgt geen straf, want hij heeft de regels van het afkickprogramma niet overtreden. Het geeft niks als je dit niet begrijpt, want dat doet namelijk helemaal niemand.

Santana vindt het allemaal heel erg, maar schuld bekennen ho maar. “Ik ben erg teleurgesteld dat ik positief ben getest voor doping. Ik weet niet wanneer deze stof mijn lichaam is binnengekomen. Ik zal nooit bewust iets illegaals innemen om mijn prestaties te bevorderen. Zo iemand ben ik gewoon niet. Nooit geweest en zal ik ook nooit worden.”

Blijven ontkennen doet je imago meestal geen goed. Daar weten Ryan Braun en Alex Rodriguez alles van. A-Rod gebruikte doping, ontkende glashard, werd geschorst, klaagde zijn club de Yankees aan, klaagde MLB aan, bekende toch, moest een jaar stoppen en mocht afgelopen maandag pas weer beginnen. Spontaan kreeg hij een staande ovatie van het Yankee-publiek. Om te zeggen dat hij nu geliefd is, is een groot woord, maar het is een begin.

Met Brewer Braun gebeurde ongeveer hetzelfde. Ook hij zei van niets te weten over dope-gebruik en suggereerde zelfs dat de controleur een antisemiet was. Totdat hij op een gegeven moment toch moest toegeven dat hij geslikt had. En bij zijn eerste optreden na een lange schorsing gingen de Brewers-fans… Je raadt het al… massaal voor hem staan.

Dus als in juli alle grappen zijn gemaakt over smellbaseball, Santana helemaal is uitgekotst en weer opgeveegd en zijn straf heeft uitgezeten dan zal het Twins-publiek massaal gaan staan bij zijn seizoensdebuut. En dan honkballen we weer vrolijk verder alsof er niks is gebeurd.

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Keith Allison