‘Echt? Nickelback?’

image

Headbangend bij een live-optreden van rockband Foo Fighters moest Peter Moylan ineens denken aan een heel andere rockband. Nickelback van zanger Chad Kroeger schoot zo maar door het hoofd van de Braves-pitcher. Moylan twitterde direct zijn gedachte de wereld in. ‘Berichtje voor Nickelback: ga alsjeblieft eens naar een Foo Fighters concert. Die weten hoe het moet, Chad.’

De Canadese groep is niet echt geliefd in de Major League. Slechts een handjevol spelers gaf ooit openlijk toe Nickelback leuk te vinden. Ze werden direct verbaal afgemaakt op internet.

Brad Hawpe gebruikte het nummer ‘Rockstar’ als walk-up song en honkbalfans vonden dat hij voor het leven geschorst moest worden. Nadat de Pirates hem het team uitgooiden, grapten twitteraars: ‘eigen schuld, de organist weigerde het liedje te spelen en dus zat er niets anders op Hawpe te ontslaan.’

Josh Beckett koos ook ‘Rockstar’ van Nickelback. ‘Het liedje zegt eigenlijk helemaal niets over Beckett, behalve dan dat hij een eikel is’, stond op een forum. Nadat Phil Coke ‘Burn it to the Ground’ wilde horen vroeg een journalist bij Yahoo Sports: ‘Echt? Nickelback? Neem je ons in de zeik Phil? Nickelback?’

Toeschouwers probeerden voor de grap Ryan Howard van de Phillies belachelijk te maken en schreven op een spandoek: ‘Howard houdt van Nickelback.’ De eerste honkman reageerde betrapt. “Is het erg om naar Nickelback te luisteren? Ik bedoel, ik ben niet bang toe te geven dat ik naar veel verschillende muziek luister. Ik wist niet dat ze dat konden zien of horen… Hoe weten ze nou dat ik naar Nickelback luister? Ik luister overal naar.”

Bij andere sporten moeten ze de Canadese band ook niet. Toen duidelijk werd dat de groep op Thanksgiving bij de American Footballclub Detroit Lions zou spelen, begonnen fans een petitie. “Deze wedstrijd komt op nationale televisie, willen we echt dat de rest van de wereld Detroit associeert met Nickelback?”

Maar wat is er mis met Nickelback, dat ze zelfs bij hardrockfestivals flessen en stenen naar hun hoofd krijgen gesmeten? Meest gehoorde klachten: klinisch, fantasieloos, gelikt, een parodie, een slechte kopie van grunge. Een rockband die een rockband naspeelt. Ze verzieken de popmuziek vond drummer Patrick Carney van The Black Keys. “Rock sterft omdat mensen het oké vinden dat Nickelback de grootste band ter wereld is.” Later bood Carney zijn excuses aan. Nou ja, ongeveer. “Het was niet de bedoeling ze te noemen… Er zijn bands die nog veel slechter zijn dan Nickelback.”

De groep probeert sportief te blijven. Maar af en toe bijt frontman Kroeger van zich af. Zoals bij Moylan die dat seizoen weer niet mocht closen, want rookie Craig Kimbrel bleek veel beter. Vrij vertaald twitterde Kroeger terug aan Moylan: ‘Foo Fighters zijn super, dat is zeker. Met ons gaat het ook prima, dank. En vraagje voor jou Pete: is het leuk naar Kimbrel te kijken vanuit de dug-out?’

Gepubliceerd in Fastball Magazine Maart 2015 (nr. 12)
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Matthew Straubmuller
(Ryan Howard)