Honkbal kijken met Kevin Costner

image image

Het lukt Kevin Costner zelden anoniem een honkbalwedstrijd te bezoeken. Zit de acteur maandag met zijn vrienden gezellig te kijken naar de Astros tegen de Athletics, hebben de camera’s hem natuurlijk al weer in de gaten. Regionale zender Rootsports bombardeert hem direct tot ‘Fan of the Game’ en voor hij het weet gaat een mevrouw met microfoon naast hem zitten.

Geeft niks, zie je Costner denken. Hij praat graag over honkbal. Wat hij in Houston komt doen is de eerste vraag. Hij is in de stad met zijn muziekgroep Modern West voor optredens, heeft een avondje vrij en wilde met de bandleden naar het honkbal. “We hebben mooie plaatsen. Dit is echt perfect”, zegt hij ontspannen. “Dit is één van de leukste stadions. Het is hier schitterend. Heerlijk. En de temperatuur als je hier ’s avonds komt. Als kind zou je dit wensen. Iedereen wil wel op dit gras spelen.”

‘Plok.’ Marcus Semien raakt een bal hard. “Oh, die is weg. Dat is een homerun”, weet Costner zeker. De bal suist door de lucht en verdwijnt over het hek. “Wow, hij sloeg hem echt heel ver.” Costner acteerde in drie beroemde honkbalfilms. ‘Field of Dreams’, ‘Bull Durham’ en ‘For Love of the Game.’ Die laatste is zijn favoriet. Hierin speelt hij Billy Chapel die tijdens het gooien van een perfect game zijn leven voorbij ziet komen. “Dat was bijzonder. Ik mocht een perfect game gooien in Yankee Stadium. Ik deed er alleen wel acht maanden over.”

Maar ‘Bull Durham’ en ‘Field of Dreams’ zijn hem ook dierbaar. “Ik zat in een film waar James Earl Jones precies de magie van honkbal beschrijft. Waar het allemaal om gaat. Bij die speech gaan je nekharen recht overeind staan.”

Jones vertelt over mannen die op een perfecte namiddag naar honkbal verlangen als onschuldige kinderen. “Honkbal doet ons denken aan alles wat eens goed was”, zegt hij in ‘Field of Dreams.’

Maar Costner heeft helemaal geen Jones nodig voor melancholie. “Ik kan mij herinneren dat ik in mijn jeugd spijkers in kapotte knuppels ramde of tape gebruikte om ze te maken. Ik leerde op straat hoe je een bal moest plaatsen, want je mocht de auto van de oude meneer Smith niet raken. Dan was het gelijk afgelopen. Mijn vader zei altijd: ‘Als de lantaarnpalen aangaan moet je binnen zijn.’ Plotseling zag ik dan mijn vader, probeerde ongezien langs hem te glippen en haastte mij naar huis.”

Costner kan ook nuchter zijn over het spelletje. “Bij de World Series is er altijd een actie of een call die je nog nooit eerder hebt gezien. Zo gaaf is het spel. Maar in het midden van het seizoen dan… Laten we eerlijk zijn. Dan zijn wedstrijden een beetje kabbelend, beetje saai, beetje wat dan ook. Maar bij de play-offs, zit je al op het puntje van je stoel zodra iemand op het tweede honk komt.”

Het interview is klaar. Kevin kan weer doen waarvoor hij is gekomen. Relaxed met zijn vrienden als onschuldige kinderen kijken naar Major League honkbal en ondertussen dromen van de World Series. Met de stem van James Earl Jones echoënd in zijn hoofd.

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
Foto’s: Mike Oliveri (Costner bij een wedstrijd van de Cubs)
(Bronnen quotes Costner: Tampa Bay Times, Cardinals Blog, ESPN)