Tulowitzki’s tekens

image

Troy Tulowitzki zei het niet hardop, maar de kortestop van de Rockies had eind mei even goed de balen van honkbalverslaggevers. Sloeg hij in thuiswedstrijden mooi dik boven de .500 begonnen ze ineens te zeuren.

“Ik zweer je dat hij de tekens weet”, zei commentator Mike Krukow. “Echt niet dat je zo goed kan slaan. In één weekend, okay. Maar voor zes weken, dat is bezopen… Ik zeg het maar even.”

Daar ben ik mooi klaar mee, dacht Tulowitzki. Weggezet als iemand die stiekem tekens ontcijferd. Als pitchers dat geloven kun je net zo goed gelijk zelf gaan liggen.

Verhalen van razende pitchers zijn er genoeg. Zoals die van Jack Morris die ergens in de jaren tachtig woedend werd op een honkloper. Morris zag dat de man vanaf het tweede honk tekens stal en richting de slagman zond. Driftig stapte Morris naar twee. “Ik ga nu een fastball boven op zijn kop smijten”, wees hij naar de thuisplaat. “Ik zou als ik jou was dat maar heel snel naar hem gebaren.” Daarna gooide Morris met een pitch de slagman tegen de grond en schreeuwde richting twee: “En? Heb je het hem gezegd? Nou!?”

Bob Turley van de Yankees ontdekte in de jaren vijftig patronen van pitchers en waarschuwde met fluitsignalen zijn teamgenoten welke bal ze konden verwachten. Jim Bunning van de Tigers kreeg het door en riep naar Turley: “Nog één keer fluiten en ik gooi Mickey Mantle neer. Turley floot en Mantle ging gestrekt. Yogi Berra die nu aan de beurt was had alles gezien en riep angstig: “Jim, Jim, Turley fluit wel, maar ik luister nooit!”

Tulowitzki wist even niet wat hij moest met Krukows beschuldiging. Rockies-coach Walt Weiss hielp hem alvast een beetje. “Ja, joh, we doen het allemaal”, zei Weiss cynisch. “In het scorebord zit een camera. De scheidsrechters helpen ons. Sterker nog, mascotte Dinger is eigenlijk een spion en doet ook mee met tekens stelen.”

Tulowitzki hield zijn mond totdat hij een slimme manier bedacht om de commentator terug te pakken. Een dag na Krukows opmerkingen had Troy voor zijn eerste slagbeurt een special nummer uitgekozen als walk-up song. Uit de speakers klonk een slap deuntje van Ace of Base. Een Zweeds bandje dat zijn best deed Engels te zingen en zowaar een paar hits scoorde begin jaren negentig.

Aangekomen bij het refrein klonk in steenkolen Engels op zijn Zweeds ‘I saw she sign, and it opened up my eyes, I saw she sign.’ Een grote glimlach verscheen op het gezicht van Tulowitzki. ‘In your face Krukow’, zag je hem denken.

Gepubliceerd in Fastball Magazine Oktober 2014 (nr. 8)
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Baseball.Schedule