De vloek van de Benbino

image

Voor alle Red Sox supporters vast een waarschuwing: kijk vrijdag niet naar de wedstrijd tegen de Houston Astros. Vrijwel zeker zullen de Sox kansloos verliezen. Daar kunnen ze bij de club helemaal niks aan doen, het is de schuld van Ben Affleck.

De Sox verliezen telkens op de verjaardag van de acteur, sinds hij in Hollywood doorbrak met de film Good Will Hunting. Al veertien keer gingen de Bostonians na 1997 op 15 augustus onderuit. Tot groot verdriet overigens van superfan Affleck zelf.

Affleck groeide op in de buurt van Boston en de Sox waren al snel bij de kleine Ben het belangrijkste in zijn leven en dat gevoel raakte hij nooit meer kwijt. “De Red Sox, dat is het enige dat telt op dit moment bij mij thuis”, zei zijn vrouw Jennifer Garner vorig jaar oktober toen de Sox in de World Series speelden. “Ik weet niet eens of de kinderen te eten hebben gehad en of we nog Halloween gaan vieren.”

Vaak zit Ben in Fenway Park dicht op het veld. Zo dicht dat hij in 2006 bijna een foutbal ving. Maar zijn poging was zo armoedig dat Howie Kendrick van de Angels de bal gemakkelijk voor zijn neus kon wegmaaien.

Kendrick was de beroerdste niet en stuurde de bal een paar weken later naar Affleck met de tekst: ‘Jammer dat je die bal niet kon pakken, maar weet je, ik moest mijn werk doen. Leuk geprobeerd trouwens, zelfs voor een Red Sox fan. Dus alsjeblieft, hier is ie.’

Als echte Bostonian heeft Affleck een gezonde hekel aan de grote rivaal de New York Yankees. Dat bleek laatst nog bij de speciale DVD-uitgave over de World Series 2013 waarbij Affleck de voice-over was. Opmerkelijkste uitspraak van hem op die band: “De Red Sox wonnen thuis de World Series, en New York fans could pound salt up their ass.” Die laatste zin is lastig te vertalen, maar dat lijkt mij ook niet echt nodig.

Een beetje vreemd is het dat Affleck op dit moment een film regisseert over de Yankees. Maar goed, The Trade is dan ook een weinig heroïsch hoofdstuk uit de historie van de Bronx Bombers, waarin de Yankee-pitchers Mike Kekich en Fritz Peterson in 1973 van vrouw ruilden.

Liever nog geeft hij Boston en de Red Sox de ruimte in zijn films, zoals in Good Will Hunting. Eén van de hoogtepunten uit die film is overigens een scene met de afgelopen maandag overleden acteur Robin Williams. Die vertelt dat hij de legendarische homerun van Carlton Fisk in de World Series 1975 in Fenway Park heeft gemist voor een date met een meisje.

Het gepruts van de Red Sox op 15 augustus staat inmiddels bekend als de vloek van de ‘Benbino’. Een verbastering van de vloek van de Bambino, die de club 86 jaar teisterde. De woedende Babe ‘Bambino’ Ruth riep in 1918 dat de Sox nooit meer de World Series zouden winnen nadat hij door de club werd verkocht aan de Yankees. Die zwarte periode eindigde pas in 2004.

Een vloek krijgt pas echt een lading als die lang genoeg stand houdt. Deze van Affleck begint ergens op te lijken, maar  het zou zonde zijn als hij vrijdag wordt gebroken. De vloek van de Benbino is zo’n ienie-mini-vloekje dat de Red Sox fans, op Affleck zelf na natuurlijk, daar vermoedelijk best langer mee kunnen leven. Voor aanstaande vrijdag roep ik daarom vast: hiep, hiep, hoera voor Ben en hup Astros…

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
Foto: CSIS