Molina Bros

image

Yadier Molina spuugde een zonnebloemzaadje uit, prutte wat in zijn oor en grijnsde. Hij kon niet wachten tot de inning weer zou beginnen. De Cardinal trok lachend aan het shirt van teamgenoot Daniel Descalso en wees naar de thuisplaat. Moet je nou eens kijken wat daar ligt, leek hij te zeggen.

De camera zoemde in en in beeld kwamen twee pakjes kaascrackers. Neergelegd door derdehonk-coach van de Cardinals Jose Oquendo in opdracht van Yadier.

Kort daarna sjokte Jose Molina van de Rays in zijn catcherskloffie het veld op en ging achter de thuisplaat zitten. Onmiddellijk herkende hij de snacks en stak de pakjes in zijn achterzak. Met pretoogjes keek Jose naar de dug-out van de Cardinals en zocht oogcontact met zijn kleine broertje.

Yadier (32) wist dat het één van de laatste keren was dat hij tegen Jose (39) speelde, dus kon hij er maar beter iets leuks van maken. Zijn andere broer Bengie (40) is al gestopt en het duurt niet lang meer of hij is nog de enige Major Leaguer uit het Molina-gezin.

De Molina-broers groeiden op in Vega Alta op het eiland Puerto Rico. Op een zanderig veldje honkbalden ze eindeloos met hun vader, die direct na zijn werk met zijn zonen een balletje ging slaan.

Catcher Jose kreeg als eerste een try-out bij de Angels. Maar moeder Molina was overtuigd dat Bengie evenveel talent had en daarom schoof ze de statistieken van haar oudste zoon onder de neus van de scout. Die wilde hem best wel een kans geven, maar alleen als hij kon catchen. Voor infielder Bengie was de keuze toen simpel.

Yadier was net als Jose een catcher. Hij begon als mascotte van het team van zijn oudere broers. Na de buurtwedstrijdjes pakte hij de catchersspullen van Jose en ging rondjes over de honken lopen en slidings maken. “Catchen zit gewoon in ons bloed”, zei Jose.

Drie broers in de Major League is op zich niet uniek. In totaal hebben achttien families drie broers naar de Majors gebracht. De bekendste daarvan zijn Joe, Vince en Dom DiMaggio en Felipe, Matty en Jesus Alou. Maar dat de Molinas alle drie catcher zijn en ook nog eens alle drie de World Series hebben gewonnen is bijzonder. Dat lukte geen van de andere gebroeders.

“Niemand dacht dat we het zouden halen”, vertelde Yadier in 2007. “Iedereen vond ons veel te dik en te traag voor dit spelletje. Ik denk dat die mensen nu allemaal wel hun mond houden.” Bengie: “Als we alle drie met pensioen zijn, gaan we op ons gemak bij elkaar zitten met een paar pina coladas en praten over wat we allemaal hebben meegemaakt.”

Een paar jaar geleden leek het heel even of het verhaal van de familie Molina nog mooier werd. Gustavo Molina maakte als catcher in 2007 zijn debuut voor de White Sox. Een Molina die catcht, dat moet wel familie zijn. Maar deze Molina had niks met Bengie, Jose en Yadier te maken. Gustavo kwam niet eens uit Puerto Rico, maar is geboren in Venezuela. Vier catchende Molina-broers zou ook echt absurd zijn geweest. Drie is al bijzonder genoeg.

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Keith Allison
(Jose Molina)