Honkbal en het Paradijs

image

Midden in de rockopera ‘Paradise by the Dashboard Light’is daar zomaar ineens een honkbalfragment. Terwijl zanger Meatloaf in de clip hevig staat te zoenen met Karla DeVito hoor je ondertussen op de achtergrond: ‘Daar komt de bal, daar is de actie op de thuisplaat, holy cow, ik denk dat hij het gaat halen!’

Voor iedereen die benieuwd is uit welke wedstrijd dit fragment komt: het is allemaal verzonnen. Het heeft ook helemaal niks met honkbal te maken trouwens, het gaat gewoon over seks.

In het liedje probeert een tiener in zijn auto een vriendinnetje over te halen ‘het’ te doen. Het ronden van de honken is daarbij de metafoor voor hoe ver hij komt. Het eerste honk is zoenen, tweede honk voelen, derde honk orale seks en als hij de thuisplaat haalt gaat hij ‘all the way’, zoals Meatloaf zingt.

De zanger koos niet alleen voor honkbal omdat het zo goed bij de tekst paste. Zelf is hij ook een groot fan van de sport. De kleine Meat groeide op in Dallas en keek iedere zaterdag naar de Yankees in de tijd dat de Texas Rangers nog niet bestonden. “Dallas had toen nog geen team, dus ieder weekend kwamen de Yankees op televisie. En Micky Mantle woonde in Dallas. Toen was ik er wel uit”, zei Meatloaf. Enthousiast hield hij alle statistieken van de spelers bij. “Ik heb het voor mijzelf allemaal in schriftjes opgeschreven. Ik kan je zo vertellen hoeveel hits ze toen hebben geslagen.”

Ieder jaar speelt Meatloaf fanatiek Fantasy-baseball. “Ik doe daar zo veel moeite voor, het is gewoon idioot. Op een tour in Europa heb ik eens een telefoonrekening gehad van tienduizend dollar, omdat ik alsmaar naar Amerika belde voor de tussenstanden. Dat was in de tijd voor internet en dit was dus de enige manier om op de hoogte te blijven.”

Meatloaf wilde dolgraag oud-kortestop van de Yankees en later commentator bij de club Phil Rizzuto het fragment laten inspreken. “Phil was een van de beste verhalenvertellers in het honkbal. We hebben toen een hele zomer naar de radio geluisterd en al zijn uitdrukkingen opgeschreven. Daar maakten we een script van en hij kwam naar de studio. Maar de eerste opname klonk nogal saai. Ik ben daarom rondjes gaan rennen alsof ik langs de honken ging. De tweede opname werd perfect.”

De katholieke Rizzuto claimde later dat hij niet wist dat de tekst eigenlijk over seks ging. Meatloaf gelooft daar helemaal niks van. “Phil was niet dom. Hij wist precies hoe het zat. Maar een priester begon te zeuren en Phil had het gevoel dat hij iets moest doen. Dus ik snap hem wel. Maar ik denk dat hij stiekem heel trots is op zijn bijdrage.”

Gepubliceerd in Fastball Magazine, nr. 4 Mei 2014
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Courtesy of the Boston Public Library, Leslie Jones Collection.
(Op de foto derde van links: Phil Rizzuto)