Glory Days

image

Bruce Springsteen kan niet honkballen. Daar kom je al snel achter als je het clipje van ‘Glory Days’ bekijkt. De eerste beelden zijn nog hoopvol als Springsteen op een afgetrapt zanderig veldje in zijn eentje met een mand vol ballen naar de heuvel loopt. Maar als hij dan een houterige beweging maakt en een pitch gooit, denk je: …nee…

Het liedje gaat ook niet over de gloriedagen van hemzelf, maar over zijn honkbalvriend op de middelbare school. ‘I had a friend, was a big baseballplayer. Back in high school. He could throw that speedball by you. Make you look like a fool, boy’, zingt the Boss in de eerste regels van zijn hit uit de jaren tachtig.

Pas een paar jaar geleden maakte Bruce de naam van die vriend uit Glory Days bekend. Joe DePugh was het talent dat uiteindelijk nooit doorbrak en aannemer werd. “Oh, Bruce was verschrikkelijk in sport”, wist DePugh nog. “Ik had hem de bijnaam ‘Saddie’ gegeven. Vroeger noemden we goede honkballers ‘bad’ en slechte ‘sad’. Hij was altijd ‘Saddie’. Ik was toen de ster van het team en hij zat altijd op de bank.”

“Bruce heeft zelfs een keer een wedstrijd voor ons verloren. Het was aan het eind van het jaar en we kwamen een paar man tekort. We wisten niet wie we moesten bellen, totdat we aan Bruce dachten. We gingen naar zijn huis, zijn moeder maakte hem wakker en hij sprong bij ons in de auto in een verkeerd pak. We stuurden hem naar het rechtsveld in de hoop dat hij geen ballen zou krijgen. Bij 2-4 in de laatste inning vloog een hoge simpele bal naar Bruce. Hij stond klaar, miste de bal, kreeg hem op zijn hoofd en we verloren 5-4. Echt gebeurd. Ik denk dat dat de laatste wedstrijd was die hij speelde.”

Springsteen heeft eerder tijdens een concert in Pittsburgh in 1984 min of meer hetzelfde verhaal verteld. Alleen in zijn versie staat hij in het rechtsveld te dagdromen over een knap meisje die over het hek klimt. Ze zegt dat het te heet is om een pak te dragen en gaat naast hem liggen in het gras. Door luid geschreeuw wordt hij wakker en ziet een bal op zich afkomen. “Je kunt wel raden wat er daarna gebeurde”, vertelde Springsteen. “We verloren de wedstrijd en ik ging af voor mijn vrienden. Dat was het moment dat ik besloot met sport te stoppen en mijn leven te geven aan rock and roll.”

Gepubliceerd in Fastball Magazine, nr. 3 april 2014
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Bob the Lomond