Baarden, snorren en onderkinnen

image

Nooit gedacht dat een bos donzig zwart haar nog eens een miljoen dollar waard zou zijn. Toch wilde een scheermessenfabrikant dit bedrag zonder moeite betalen voor de baard van Brian Wilson. De reliever van de Dodgers twijfelde geen moment, zei direct nee en maakte duidelijk dat hij zijn baard tot in zijn kist zal dragen.

Wilson heeft ook niet zomaar een baard. De zwarte baal haar, onderin vastgeknoopt met een touwtje is met afstand de bijzonderste in de Major League. Hij liet zijn scheermes voor het eerst liggen tijdens de play-offs in 2010 en toen hij met de Giants de World Series won liet hij hem doorgroeien. Inmiddels is het zijn handelsmerk, zijn imago en vast ook een bijgeloof.

De meeste honkballers nemen wel afscheid van overtollig haar als er een zak geld klaarligt. Iedereen die bij de steenrijke Yankees wil honkballen moet sowieso zijn baard en lange haren kwijt. Grote baas George Steinbrenner bedacht deze regel eind jaren zeventig om van het imago van een club vol ruziënde harige idioten af te komen. Vlassige baarden en wilde kapsels van nieuwkomers Jason Giambi, Johnny Damon en Randy Johnson werden allemaal geknipt. Inmiddels staan kort gekapte en gladgeschoren koppies symbool voor de Yankees.

Het betekende overigens niet dat spelers er later geen spijt van kregen. David Wells hield van zijn ringbaardje alleen een borstelsnor over toen hij naar de Yankees ging. “Ik had een dikke kop met een onderkin”, zei Wells. “Ik ben een beetje een vreetzak en hoe hard ik ook trainde, ik raakte die dubbele kin maar niet kwijt. Dus ik wilde heel graag wat haar op mijn gezicht om het te verbergen.” Hij liet daarom stiekem een keer wat haar staan. “Ik ben een volwassen man en ik wil een sik!”, riep hij tegen zijn coaches. Maar uit angst voor Steinbrenner haalde hij zijn stoppels er toch weer af.

Jose Reyes moest zijn dreadlocks afknippen bij zijn overstap naar de Marlins, want daar willen ze niet dat er haar onder een helm vandaan komt. De kortestop vond het wel jammer, maar zag ook een voordeel. Hij zou tenminste niet meer worden uitgelachen onder de douche vanwege het plastic zakje dat hij altijd op zijn hoofd deed om zijn dreads te beschermen.

Wilson is niet helemaal uniek. Rollie Fingers bouwde zijn imago rondom zijn Hongaarse snor en zag er uit als een speler uit de negentiende eeuw, compleet met gedraaide krulletjes aan de uiteinden. Toen de veteraan in 1986 een contract kreeg aangeboden door de Reds mocht hij alleen komen als hij zich conformeerde aan het ‘clean-cut’ beleid. Fingers weigerde en besloot gelijk met pensioen te gaan.

Na Fingers en Wilson is David Price van de Rays misschien wel de volgende die voor zijn uiterlijk zal kiezen in plaats van geld. De pitcher verklaarde in februari nooit voor de Yankees te willen spelen als het betekent dat hij zijn baard zal kwijtraken. Hij vindt het Yankee-beleid ‘Old-School’. Later onthulde hij in de Wall Street Journal zijn belangrijkste reden: “Zonder baard zie ik er uit als een kind van tien.”

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder