Showboating

image

Bij de Braves hebben ze een hekel aan Bryce Harper. De outfielder van de Nationals heeft in de laatste vier wedstrijden dat hij tegen de club speelde liefst drie keer een bal op zijn lichaam gekregen. Hoewel ze bij de Braves net doen alsof de pitches per ongeluk op Harper terecht kwamen is wel duidelijk waarom ze hem niet moeten: de National doet volgens de club aan showboating.

Op 6 augustus bleef Harper net even te lang hangen om van zijn homerun op Julio Teheran te genieten. En aanstellen en opscheppen doe je volgens de honkbalcodes niet. Daarmee zou je geen enkel respect tonen voor de pitcher.

Vooral rookies moeten oppassen met het pimpen van hun homerunbal. In 2001 timmerde nieuwkomer Jimmy Rollins van de Phillies een pitch van Stevin Kline ver de tribunes in. Rollins gooide zijn knuppel hoog in de lucht zodat het een salto maakte. Kline ging compleet uit zijn dak en schold Rollins schreeuwend verrot terwijl hij langs de honken liep. Kline kalmeerde pas toen Scott Rolen van de Phillies gebaarde dat ze Rollins intern de boodschap duidelijk zouden maken. Na afloop kwam het stoom nog steeds uit de oren van de Cardinals reliever. “Dat doe je bij de pupillen”, zei Kline. “Als je je knuppel zo weg gooit dan raak ik de volgende keer je helm. Het is een rookie, hij moet meer respect voor het honkbal krijgen.”

Maar ook van routiniers wordt gesjok na een homerun niet gepikt. Jered Weaver ergerde zich in 2011 kapot aan Magglio Ordonez van de Tigers. “Ren eens wat harder man!”, mopperde de pitcher van de Angels. Ordonez hobbelde verder en riep dat hij te oud was en echt niet sneller kon dan dit gangetje. Teamgenoot van Ordonez Carlos Guillen werd weer boos op de zeurende Weaver en ging bij zijn homerun helemaal los. Tergend langzaam, haast meanderend maakte Guillen een rondje en keek daarbij een groot deel van zijn tochtje strak in de ogen van Weaver. De pitcher gooide toen uit frustratie maar een bal naar het hoofd van de volgende slagman Alex Avila en werd direct het veld uitgestuurd.

Maar waar ligt nou de grens tussen opscheppen en trots zijn op een verre tik? Niemand die het weet. Opmerkelijk is ook dat sommige overduidelijke showboaters er gemakkelijk mee wegkwamen. Supersterren Reggie Jackson en Barry Bonds maakten zo ongeveer een gewoonte van slome homerundrafjes en lang blijven hangen in het slagperk. En ook Sammy Sosa heeft nooit problemen gekregen met zijn malle zijwaartse konijnenhupjes die hij maakte na iedere rake klap.

De belangrijkste les voor Harper en alle andere van showboating verdachte spelers lijkt daarom: vooral niet te veel genieten na een homerun. Blijf niet te lang kijken, gooi je knuppel snel op normale hoogte weg en ren dan in discrete pas naar het eerste honk. Maak geen juichgebaren naar medespelers of het publiek en al helemaal niet naar de pitcher. En dan maar hopen dat je het respectvol zonder getreuzel hebt gedaan zodat je de volgende keer geen bal tussen je ribben krijgt.

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
(Foto: Bryce Harper)