Nerd Alert

image

Eric Sogard is een nerd. Tenminste, die bijnaam heeft de tweede honkman onlangs van de eigen Athletics-fans gekregen. Niet om hem te pesten, nee voor hen is hij de nieuwste cultfiguur van de club.

Zo hangen supporters achter het rechtsveld iedere wedstrijd op de tribunes spandoeken met de tekst ‘nerdpower’ aan het hek. Telkens als hij op het honk komt maken toeschouwers vlug van hun wijsvingers en duimen een fictief brilletje en houden dat voor hun ogen. Elkaar dan een beetje sullig aankijken hoort er ook nog bij.

Medespelers van Sogard hebben dit inmiddels overgenomen en maken dezelfde rondjes met hun vingers en zelfs commentatoren beginnen hem al een ‘big nerd’ te noemen.

Sogard vindt het ondertussen allemaal niet erg. Hij koestert zijn bijnaam stiekem een beetje. Met zijn brilletje, universiteitsopleiding en bedeesde voorkomen voldoet Sogard ook wel aan het stereotype beeld van een studiebol. En veel studiebollen lopen er niet rond in de Major League dus ben je al snel een ‘professor’ of een ‘nerd’ als je een bril draagt of op een universiteit hebt gezeten.

Naast Sogard heeft maar een handjevol spelers een bril, zoals onder meer Tyler Clippard, Jose Valverde, A.J. Griffin en Henderson Alvarez. Oud-sterren Greg Maddux, Dom Dimaggio, Eric Cagné en Reggie Jackson konden ook niet zonder. Maddux noemden ze overigens professor en DiMaggio had als bijnaam ‘de kleine professor’.

Spelers met een afgeronde vervolgopleiding zijn iets minder zeldzaam. In 2012 had slechts vier procent van alle honkballers in de Major League de universiteit succesvol afgemaakt.

Journalisten noemen Craig Breslow ‘the smartest man in baseball’. Hij studeerde aan het prestigieuze Yale af in moleculaire biochemie en biofysica. Burke Badenhop van de Brewers deed het nog iets beter. Hij is magna cum laude afgestudeerd in de economie. Hij komt dan ook uit een familie met een academische traditie. Zo is zijn vader, Dokter Badenhop, directeur van de afdeling Cardiologie in het Toledo Medisch Centrum.

Yankee Curtis Granderson heeft van alle hoog opgeleide spelers het meeste honkbalsucces. Als zoon van onderwijzers voelde de All-Star de plicht om te studeren. Nadat hij was gedraft door de Tigers bleef hij daarom doorleren en deed tijdens zijn jaren in de Minor League examens. De meeste medespelers hadden geen idee dat hij in zijn vrije tijd nog in de boeken dook. Ook J.J. Putz studeerde tijdens het honkballen verder. Op 33-jarige leeftijd rondde hij zijn studie bewegingswetenschappen succesvol af.

Sam Fuld (Rays), John Mayberry jr. (Phillies) en Jed Lowrie (Athletics) speelden samen in het honkbalteam van Stanford University. Alle drie haalden ze ook daar hun universiteitsdiploma. Mayberry en Lowrie studeerden af in politicologie, Fuld in economie.

Sogard is met zijn bewegingswetenschappen als hoofdvak vermoedelijk dus niet eens de slimste of de grootste nerd van allemaal. Will Rhymes van de Nationals zou misschien zelfs een betere kandidaat zijn. Hij studeerde cum laude af in moleculaire biologie en in medicijnen. Extra ‘nerdbonus’: hij speelde knap viool in zijn jeugd. Maar ja, toch maakt Rhymes weinig kans op de bijnaam supernerd. Hij draagt nou eenmaal geen bril.

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder