Een hekel aan de Yankees

image

Op het moment dat Ian Clarkin hoort dat hij gedraft is door de New York Yankees realiseert hij zich nog niet dat hij een paar minuten later gelijk een probleem heeft met de club.

Aanvankelijk lacht de 18-jarige highschool pitcher uit San Diego in de live televisieshow als op een groot scherm een filmpje te zien is van een kort interview opgenomen voor de draft. Daarin zegt Clarkin dat hij huilend voor de televisie zat toen Luis Gonzalez van de Diamondbacks in de World Series 2001 het beslissende punt tegen de Yankees binnensloeg. “Ik kan de Yankees niet uitstaan. Dus huilde ik tranen van vreugde. Zo blij was ik.”

Clarkin heeft net een Yankee-shirt aangetrokken en kijkt naar het filmpje. Uitgerekend Gonzalez, die ook bij de tv-draft aanwezig is komt hem feliciteren. “We hebben allemaal je opmerking gehoord”, zegt de oud-honkballer lachend. “Als je eenmaal op de heuvel staat in New York, heeft niemand het er meer over.”

“Oooooh, jee”, reageert Clarkin geschrokken. Het dringt ineens tot hem door hoe onhandig die opmerking nu uitkomt. Gonzalez ratelt nog even door. “Ik ben blij voor je en het is een mooie kans. Veel geluk in New York.” De scholier stamelt: “Het is fantastisch u te ontmoeten.”

Een dag later hangt Clarkin aan de telefoon met een paar Yankee-officials in een conference call. Hij biedt zijn excuses aan. Drie keer zelfs. Hij zegt dat zijn quote compleet uit context is gehaald. Hij had het alleen maar gezegd om zijn moeder te plagen, want zij is een echte Yankee-fan. Het is een running gag in de familie. Meer niet.

Verder zegt hij sorry tegen alle Yankee supporters. “Nu hou ik van de Yankees. Ze zijn een organisatie met een roemrijke historie en ik kijk er naar uit voor ze te spelen.”

Het is afwachten of de Yankee-fans het commentaar snel zullen vergeten. ESPN-journalist Andrew Marchand denkt van wel. Hij vindt sowieso dat supporters niet moeten zeuren om de tranen van een zesjarig jochie. Als alles goed gaat met Clarkin binnen de Yankee-organisatie zijn die eerste woorden slechts onderdeel van een mooi verhaal, denkt Marchand. Daar zit wat in. Mets-pitcher Matt Harvey adoreerde de Yankees, ging vaak naar Yankee-stadium en klapte voor de Yankees als zij speelden tegen stadsrivaal de Mets. Toen hij werd gedraft door de Mets was het over. Harvey beleeft dit jaar een sensationele start en inmiddels kan het geen enkele Mets-aanhanger schelen dat de pitcher ooit onder een Yankee-dekbed heeft geslapen.

Clarkin kan zich officieel nog geen Yankee noemen, want het contract is nog niet getekend. “Het moet gaan om life-changing money”, zegt hij. “We gaan het als familie bespreken. Hopelijk krijg ik de studiebeurs ook in de deal, maar het belangrijkste is hoe het geld ons leven zou kunnen veranderen.” Als Clarkin besluit het aanbod af te slaan zal hij volgend jaar opnieuw meedoen aan de draft. Met dan in ieder geval 29 clubs waar hij geen hekel aan heeft.

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Phxwebguy
(Op de foto: Luis Gonzalez slaat beslissende run binnen in WS 2001)