De keuzes van Cano

image

Zelden zal Robinson Cano zich in zijn honkbalcarrière zo ellendig hebben gevoeld als een jaar geleden tijdens de Homerun Derby. In het stadion van de Kansas City Royals werd de tweede honkman van de Yankees zo hard uitgefloten door boze fans, dat de zichtbaar aangeslagen Cano geen enkele bal over het hek kreeg.

De ijskoude behandeling van de Royal-supporters had de teamcaptain van de American League een klein beetje aan zichzelf te danken. Hij beloofde vooraf een Royal op te nemen in zijn team, maar passeerde lokale favoriet Billy Butler.

Niet alleen klonk er massaal ‘boe’ als hij ging slaan, zijn vader die de ballen opgooide werd ook weggehoond. “Fans snappen niet hoe hard zoiets aankomt voor mij en mijn familie”, zei hij later. “Ik vind echt dat ze te ver zijn gegaan.”

Je zou denken dat Cano nooit meer teamcaptain wil zijn na dit gezeur, maar de Yankee heeft verrassend genoeg opnieuw ja gezegd tegen de klus. Het helpt dat hij dit keer bij zijn keuzes niet zo snel woedende supporters over zich heen zal krijgen, geeft hij eerlijk toe. Dat komt omdat de Homerun Derby in het stadion van de New York Mets is. “Nu we in New York zijn kan ik kiezen wie ik wil. Ik hoef David Wright van de Mets al niet te nemen, want hij is de captain van de National League. We spelen bovendien voor eigen publiek. De beste fans in de wereld.”

Cano zal ook geen kritiek krijgen wanneer hij homerunkoning David Ortiz van aartsrivaal de Red Sox overslaat. “Als Cano mij vraagt zeg ik nee’’, vertelde Big Papi. “Ik ben er klaar mee. Ik kan het niet meer. Niet eens in batting practice. Het mat mij compleet af. Compleet. Je moet jong en energiek zijn voor de derby.”

De enige zorg die Cano overhoudt is Justin Verlander. Op twitter is een campagne gestart om de pitcher van de Tigers mee te laten doen. Een toeschouwer zag hem ooit tijdens batting practice de bal uit Fenway Stadium timmeren en suggereerde dat hij geschikt is voor de derby. Verlander twitterde terug: “What if???”, met een link naar een stemformulier. Hij noemt zichzelf een ‘five-o’clock-hitter’, iemand die voor de lol de bal goed raakt, maar nooit in een wedstrijd. Dat klopt aardig. Verlander heeft nog geen enkele hit uit 24 beurten. “Ach, wat is nou het ergste dat mij kan overkomen? Dat ik niks raak? Nou en.”

Pitcher Jeremy Guthrie van de Royals heeft zich al gemeld om de ballen op te gooien. Hij vindt zichzelf het meest geschikt want: “Check mijn homeruns tegen maar eens.” Journalisten zijn enthousiast. “Ik zou het heel graag zien’’, zegt Tony Kornheiser. “Verlander is een beest. Ik denk dat hij er zo tien uitramt.” Michael Wilbon: “Ik kijk nooit naar de Homerun Derby. Nooit, nooit, nooit. Maar ik ga zeker kijken als Verlander mee doet.”

Cano heeft nog niks gezegd over een eventuele keuze voor Verlander. Butler weet al wel waar hij aan toe is. “Of ik Butler kies? No chance.”

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder