Heethoofd Beltre

image

Je kunt een hoop geintjes uithalen met Adrian Beltre, maar kom nooit aan zijn hoofd. Daar heeft de derdehonkman van de Rangers zo’n bloedhekel aan dat wie het toch probeert een ram voor zijn kop kan krijgen.

Vorige week nog smeet Beltre zijn handschoen tegen teamgenoot Elvis Andrus. Samen met de andere infielders stonden de twee tijdens een wedstrijd tegen de Mariners voor kort overleg bij de heuvel. Vlug tikte Andrus zijn hand op de bovenkant van de pet van Beltre. Woedend draaide de Dominicaan zich om en zag Andrus grijnzend wegrennen. Een seconde later vloog de handschoen naar de kortestop.

In zijn tijd bij de Red Sox (2010) begon het journalisten op te vallen dat Beltre kwaad werd als medespelers zijn gladde bol aanraakten. Vooral catcher Victor Martinez was fanatiek in het kwellen van de Dominicaan. Verschillende keren duwde Beltre Martinez driftig van zich af. Verslaggevers dachten eerst dat de twee ruzies uitvochten in de dug-out.

“Het is natuurlijk allemaal voor de grap’’, zegt Beltre. “Het is niet dat ik het leuk vind, maar ik weet echt wel dat de jongens het voor de lol doen. Sommigen overdrijven, maar dat is geen probleem. Victor was trouwens niet de eerste, maar hij was wel degene die het meest extreem was.”

Ergens in de tijd dat Beltre op het derde honk stond bij de Seatlle Mariners (2005-2009) is het hoofd wrijven begonnen. “Het is ook mijn eigen schuld. Ik weet niet goed meer wie, maar iemand deed het en ik zei dat ik daar niet van hield. Dat is ongeveer zeggen: doe het vooral nog een keer. Je weet dat ze het dan blijven doen omdat ik het vervelend vind. Telkens weer. En nee, het is echt niet voor goed geluk, ze doen het gewoon.”

Gelukkig voor Beltre is hij inmiddels van Martinez verlost. De derdehonkman vertrok zelf naar de Rangers en Martinez speelt voor de Tigers. Maar bij de Rangers loopt Andrus rond die misschien wel net zo erg is. “Oh zeker, ik heb hem al vaak zat te grazen genomen’, vertelde de kortestop in 2011. “Hij kan er maar beter aan wennen. Ook al krijg ik van hem een schop onder mijn kont, ik blijf het toch doen.”

Het heeft weinig zin voor Beltre om net te doen alsof het hem ineens allemaal niks meer kan schelen als iemand zijn bol aanraakt. Er is een handvol sites met foto’s en filmpjes van de razende derdehonkman die om zich heen maait nadat iemand zijn hoofd heeft aangetikt. Hoewel het er soms dreigend uitziet zal Beltre vermoedelijk nooit helemaal doorslaan. Of wel?  “Soms dacht ik er aan om Martinez te vermoorden. Maar ik dacht er alleen aan… Ik heb een gezin, dus heb ik het toch maar niet gedaan.”

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
(Op de foto links: Adrian Beltre, rechts Elvis Andrus)