Rivera: starter of closer?

image

Kun je het maken de beste closer aller tijden in zijn laatste All-Star Game zo maar te laten starten? Ja hoor, goed idee, zegt Billy Chuck. De blogger is een campagne gestart om Mariano Rivera de eerste inning van de jaarlijkse wedstrijd tussen de beste honkballers te laten beginnen. Via #StartMo kan iedereen op twitter de actie steunen.

Chuck heeft negen redenen bedacht waarom Mo na negentien jaar een compleet andere rol moet spelen dan hij gewend is. Zijn beste argument is dat Rivera bezig is aan zijn laatste seizoen in de Major League en een groots afscheid verdient. De pitcher van de Yankees heeft indrukwekkende records in handen. Hij heeft de meeste saves ooit met 625.  Zijn statistieken in het naseizoen zijn nog beter met een ERA van 0.70, 42 saves en acht gewonnen wedstrijden. Slechts één keer verloor hij een wedstrijd in de play-offs. Verder heeft Rivera vijf keer de World Series binnengesleept met de Yankees. Chuck heeft gelijk dat zo’n icoon alle aandacht verdient tijdens de All-Star Game. En volgens de blogger moet dat direct aan het begin, want straks is er geen save mogelijkheid en blijft Rivera op de bank. “En ach, maakt het echt wat uit in welke inning hij gaat gooien?”, stelt Chuck.

De grappigste reden om Mo te laten starten heeft met het tijdstip te maken. “Denk eens aan de kinderen. Tegen de tijd dat Rivera de negende inning het veld in mag in een wedstrijd die zich maar voortsleept, liggen de kleintjes al lang in bed. Als hij mag starten zien de kinderen één van de grootste honkballers spelen die ooit een uniform heeft aangetrokken. Het zal een ervaring zijn die ze aan hun kinderen en kleinkinderen kunnen vertellen.”

“Er is geen fijnere gentleman in het honkbal te vinden dan Rivera’’, geeft Chuck als slotreden. Dat klopt zeker als je andere honkballers over Mo hoort. “Hij is kalm, slaat niet met zijn vuisten en ik heb hem nog nooit zien schreeuwen”, zegt zijn teamgenoot Dave Robertson. Ryan Dempster van de Red Sox. “Hij heeft ijs in zijn aderen stromen. Hij is zo kalm. Ongelofelijk. Dat maakt mij wel eens jaloers.”

De actie van Chuck heeft al veel steun gekregen op twitter. Jammer voor hem is dat de belangrijkste persoon het idee niet zit zitten. “Ik waardeer het echt, maar ik denk niet dat het juist is’’, zegt Rivera in The New York Post. “Ik ben een reliever, geen starter. Nogmaals ik waardeer het echt, maar ik wil zijn wie ik ben. En ik ben een reliever.”

Chuck hoopt ondertussen dat Jim Leyland het wel een goed idee vindt. Als de coach van het American League All-Star team Mo de bal geeft zal Rivera hem niet weigeren. Leyland heeft nog niks gezegd. Officieel is niet eens zeker dat Rivera wordt gekozen als All-Star. Maar eigenlijk twijfelt niemand daar nog aan. Zijn statistieken dit seizoen zijn All-Star waardig. Hij heeft zeventien saves uit zeventien gelegenheden. Maar ook al zou Mo helemaal niks presteren of een gebroken been hebben, hij zou toch wel genoeg stemmen krijgen omdat iedereen hem voor het laatst wil zien.

Ondanks dat Rivera al voor de eer heeft bedankt houdt Chuck zijn campagne in leven op twitter. De wedstrijd is pas op 16 juli en wie weet kan een succesvolle actie de pitcher nog op andere gedachten brengen.

Hoewel het idee van Chuck sympathiek klinkt is het misschien toch verstandiger Rivera niet te laten starten. Als Mo begint loop je het risico dat hij juist niet in stijl kan afsluiten. Stel, Rivera start de wedstrijd, gooit één of twee innings, krijgt een minutenlange staande ovatie en gaat weer zitten. En dan ineens doet zich in de negende inning een save-situatie voor. Iedereen denkt dan maar aan één ding: waar is Mo? Alleen is Mo dan al gewisseld en mag niet meer meedoen. De beste closer aller tijden moet dan in zijn laatste All-Star Game toekijken hoe iemand anders de wedstrijd uitgooit. Lijkt mij pijnlijk.

Tekst © honkbalopzolder
(Rivera op de nek van teamgenoot Angel Berroa in 2009)