Redneck Reddick

image

Nadat vorig seizoen Josh Reddick doorbrak in de Major League bij de Oakland Athletics is het dit jaar de beurt aan zijn baard. Reddick is van plan de mooiste en langste sik in de Amerikaanse sport te kweken.

De outfielder had jarenlang bescheiden gezichtshaar. Toen hij nog voor de Red Sox speelde was het meer dons dan baard. Zijn haar liet hij pas serieus groeien na zijn overstap in de winter van 2011 naar de Athletics. Met zijn teamgenoot Coco Crisp besloot hij voor de lol een baardwedstrijd te beginnen. Het doel was wie de langste kon kweken. De donkere Crisp met zijn kroeshaar kon van tevoren weten dat hij vrijwel kansloos was. Hij liet een mooi dik afro-kapsel staan en een kroezige sik, werd zelfs Co-Fro genoemd, maar kreeg zijn baard niet langer dan Reddick. Crisp kon niet anders dan zijn verlies accepteren en schoor alles af.

Reddick besloot zijn baard nog langer te laten groeien en verscheen in maart op Spring Training met lang vlassig haar op zijn kin. Tim Kurkjian van Baseball Tonight vroeg hem voor de grap of hij sterker werd van zijn baard. ,,Mijn lange haar wordt al verbonden aan Samson, maar ik weet nog niet wat de baard mij brengt’’, lachte Reddick. ,,Misschien zal ik iets langzamer zijn, maar dat is een kwestie van zorgzaam kammen zodat de wind er goed doorheen kan waaien.’’ Reddick had er zin in en ging nog even verder. ,,Het onderhoud is een nog een heel proces. Als je in de ochtend wakker wordt moet je het uitkammen. Je hebt zelfs speciale shampoo en conditioner. Ik eet ook dingen gewoon uit mijn baard. Ik stop hem in mijn mond en begin er op te kauwen.’’ Lachend vroeg Kurkjian of dat niet vies was. ,,Welnee, hij is schoon en het is mijn baard.’’

Reddick ziet er inmiddels wel uit als een echte Redneck; het stereotype beeld van een kansarme laagopgeleide boer uit het zuiden met overal gezichtshaar. Dat geeft niks. De in de Zuidelijke staat Georgia geboren Reddick cultiveert dat imago zelfs graag. Toen hij onlangs tegen zijn oude club de Red Sox moest honkballen, zong hij met zijn teamgenoot Dallas Braden ‘Thank God i’m a countryboy’ van John Denver in het clubhuis. Terwijl hij handjeklap deed op zijn knie en voet.

Inmiddels heeft Reddick zelfs een compleet nieuw doel voor zijn baard gevonden dankzij een worstelaar. Hij is een groot fan van het Amerikaanse showworstelen en komt vaak in die wereld. De outfielder kent verschillende spelers en draagt soms een replica van een kampioensgordel van zijn worstelvriend Triple H. Worstelaar Daniël Bryan heeft een soortgelijke baard als Reddick en heeft hem onlangs uitgedaagd voor een beard-off. Fans mogen stemmen wie de mooiste baard heeft. De winnaar mag hem houden en de verliezer moet het scheermes er in zetten. Reddick nam de uitdaging aan en twitterde: ‘Ik heb twee banen: honkballen en Daniël Bryan in een beard-off verslaan.’

Mocht het dan toch niks worden met honkballen dan kan hij met zijn nieuwe look zo verder als worstelaar. Tegen CSNNE zei Reddick in 2011 al dat hij vaak nadacht over een eigen worstelkostuum mocht hij mislukken in de Major League. ,,Mijn pak moet wel rood zijn. Rood is mijn kleur al voor zolang ik kan herinneren. Ik zal wel zo’n speedoslip dragen met kniebeschermers en laarzen. Het liefste word ik dan zo’n hoog vliegende gast die van de touwen springt en de hele tijd gekke salto’s maakt. Ik zal zeker veel lawaai maken. Dat moet ook wel, want stille jongens komen niet ver.’’

Tekst © honkbalopzolder