Bloody Sox

image

Hoeveel is een oude door de roest bruin uitgekleurde bloedvlek op een witte sportsok met wellicht nog wat opgedroogd zweet in de vezels waard? Precies 92.613 dollar. Een anonieme honkbalfan kocht het vod onlangs bij een veiling voor dit bedrag.

Het is dan ook niet zo maar een sok. Curt Schilling droeg hem tijdens Game 2 van de World Series in 2004. De pitcher van de Red Sox had het hele naseizoen last van een peesblessure, was al meerdere keren gehecht aan zijn enkel, maar wilde toch spelen tegen de Cardinals. Tijdens de wedstrijd sprong een hechting open en stroomde het bloed door zijn sok. Schilling gooide door, stond slechts één run toe in zes innings en de Red Sox wonnen het duel en later de World Series voor het eerst in 86 jaar.

Het bloed was niet alleen het bewijs voor de hardheid van Schilling. Het stond symbool voor alle ellende die de Red Sox fans in 86 jaar hadden meegemaakt. Dat begon in 1919 toen de club de legendarische Babe Ruth (The Bambino) aan de New York Yankees verkochten. Eigenaar Harry Frazee gebruikte het geld om de Broadway Musical No, No, Nanette te produceren. Ruth was zo boos en foeterde dat de Red Sox in geen honderd jaar meer de World Series zouden winnen. Tot dan toe waren de Sox één van de succesvolste clubs geweest. Maar nadat Ruth een Yankee uniform aantrok wonnen de Sox niets meer. Gek genoeg pakten de Yankees vanaf 1920 aan de lopende band titels. De Red Sox kwijnden weg en als ze al in de buurt van de hoofdprijs kwamen, ging het op het laatste moment telkens mis. De Sox-fans begonnen te geloven dat ze leden onder de vloek van de Bambino.

In 2004 zorgde de rode bebloede sok er mede voor dat alle jaren van droogte voorbij waren en de vloek werd opgeheven. De sok van Schilling bewees volgens de fans dat met doorzetten, blijven hopen en nooit opgeven het uiteindelijk toch een keer goed kan komen.

Schilling heeft niet zo maar afstand gedaan van zijn trofee. Het videogamebedrijf van de voormalig pitcher ging vorig jaar failliet en hij bleef zitten met een miljoenenschuld. De sok was een onderpand bij een bank en dus moest hij die noodgedwongen verkopen. Met pijn in zijn hart haalde hij de sok terug uit het Baseball National Hall of Fame Museum. ,,Ik moet boeten voor mijn eigen stommiteiten.’’

Schilling had misschien nog een ton extra kunnen verdienen aan zijn blessure. In de American League Championship Series (de halve finales) van 2004, versloegen de Red Sox de Yankees in een best-of-seven-serie met 4-3. Nadat ze eerst achter hadden gestaan met 3-0 in wedstrijden. Schilling won in Yankee Stadium de zesde wedstrijd. Ook toen hield een hechting het niet en sijpelde er bloed door zijn sok. Toen was Schilling niet zo handig de sok te bewaren. Waar hij hem heeft gelaten weet hij niet meer. Vermoedelijk ergens in een prullenbak in Yankee Stadium.

Tekst © honkbalopzolder
Foto © Devin Ford