Pierzynski meest gehate speler

image

De meeste Major League spelers vinden catcher A.J. Pierzynski een regelrechte klootzak. Bij iedere populariteitsverkiezing onder collega-honkballers eindigt hij stijf onderaan.

In 2006 vond de meerderheid dat A.J. een bal voor zijn kop verdiende, in 2011 werd hij gekozen tot gemeenste speler en afgelopen zomer zei ruim één derde van de profs hem het meest te haten van allemaal.

Bijna in ieder artikel over Pierzynski staat wel iets over zijn slechte reputatie. Laatst nog in december toen hij na acht jaar White Sox overstapte naar de Rangers noemden journalisten het onhandig de meest gehate speler binnen te halen. Zelden lees je iets over waar hij zijn imago aan te danken heeft.

Er is wel een lijst met klachten over zijn gedrag blijkt uit het meest recente onderzoek van Men’s Journal. Die lijst maakt van hem nou niet bepaald een enorme rotzak. Zo zou hij eens over de heuvel naar de dug-out zijn gerend en volgens een ongeschreven regel heeft niemand iets te zoeken in het ‘domein’ van de pitcher. Ook zou A.J. soms iets te enthousiast reageren als hij een belangrijke uit heeft gemaakt. En iemand had gezien dat hij bij een verijdelde steelpoging oogcontact zocht met een bekende van hem op de tribune. Pierzynski zou naar diegene hebben gewezen alsof hij wilde zeggen: ‘zie je wat ik kan?’.

Andere bezwaren zijn dat Pierzynski zijn helm of knuppel hard op de grond gooit als hij uit gaat. Sommigen vinden dat hij daarmee net doet alsof het allemaal maar geluk is dat de pitcher hem heeft uitgekregen. En de meest vage opmerking: ,,Ik heb gehoord dat hij een slechte teamgenoot is.”

Een enkele speler werd iets concreter. ,,Het komt hier op neer: als je niet vijf jaar in de Big Leagues hebt gehonkbald dan behandelt hij je als een boerenkinkel.” Of: ,,Hij is gemeen tegen pitchers uit zijn eigen team.”

Pitcher Boone Logan klaagde ooit over de hardheid van Pierzynski. Dat verhaal kwam telkens terug als het over A.J. ging. Zelden werd er bij gezegd dat Logan er misschien om vroeg. Veel van zijn White Sox teamgenoten wilden ‘Big League Boone’, een schop onder zijn ‘Big League Ego’ geven. Pierzynski was de enige die het zonder problemen deed voor het team. Ook een harde sliding op Cubs catcher Michael Barrett in 2006 wordt vaak als voorbeeld tegen A.J. gebruikt. Terwijl Barrett nadat hij overeind krabbelde Pierzynski een paar vuistslagen gaf.

Een handvol irritante acties en een paar incidenten en het beeld dat je een boef bent blijft hardnekkig hangen. Misschien is A.J. af en toe strontvervelend, maar er zijn in het Amerikaanse honkbal genoeg dronkenlappen, valsspelers, drugsverslaafden, dopingzondaars en agressievelingen om een hekel aan te hebben.

Pierzynski blijkt een beschaafde jongen die zelfs naar de Yale Universiteit kon. Hij was lid van de National Honor Society, een leerprogramma voor slimme studenten. Hij is vader van twee kinderen en houdt van Disneyland en lego. Zijn moeder geeft toe dat hij vroeger teveel praatte en leraren hem nog hoorden in hun slaap. Maar ze zegt ook dat het een lieve jongen is die nog nooit iemand heeft geslagen.

Van het stempel klootzak komt Pierzynski nooit meer af. Maar liever een klootzak dan een zeikerd zoals veel spelers van Nick Swisher vinden. Een honkballer zei over de voormalig Yankee: ,,Alles aan hem is irritant. Zijn maniertjes en hoe hij tegen iedereen ‘bro’ zegt. Een uur met hem is gewoon doodvermoeiend.”

Tekst  © honkbalopzolder
Foto  © Keith Allison