Rappers vs Canseco

Bij het plaatje Draft Dayvan rapper Drake kreeg de vriendin van Jose Canseco er wel een keertje genoeg van. Weer een rapper die in zijn tekst uithaalde naar haar man omdat hij doping heeft gebruikt.

I play like i’m on ‘roids, no Canseco”, zingt Drake. Vrij vertaald: ik speel alsof ik steroïden gebruik, maar ben geen Canseco. Leila Knight twitterde daarom direct “het zou fijn zijn als een rapper in een song een keer mijn vriendje zou noemen en dan niet over steroïden begint. LOL.”

Knight had een punt. Artiesten die voormalig homerunhitter Canseco afserveren om zijn dopingzondes zijn er genoeg. Lil Wayne rapt in een nummer: “Swagger on steroids: Canseco, Jose.” En de rapper maakte zelfs nog een liedje met een hardere uithaal: “I stick it in her ass like some fucking steroids. Jose Canseco make no mistake. Like a white boy wearing black paint. You’re a fake ass nigga.” De vertaling laat ik voor het gemak maar even zitten. Wale is in zijn song Limitlessiets milder: “You damn roight this rap roids, Jose Canseco.

Voor de duidelijkheid, Canseco heeft zonder schaamte toegegeven in zijn carrière doping te hebben gebruikt. En niet zo’n klein beetje ook. Hij onthulde in 2005 in zijn boek Juicedhoe hij zich in de jaren tachtig en negentig volspoot met anabolen en andere spierversterkers. Op de cover staan zelfs de ondertitels ‘een wilde tijd, smash hits en buitensporig gebruik van ‘roids’. De oud-speler van onder meer de Athletics en de Rangers was zelfs trots op zijn gebruik en noemde zichzelf de Godfather van de steroïden-revolutie.

Maar er was meer. En passant verlinkte hij in zijn boek ook nog een handjevol teamgenoten zoals Mark McGwire, Rafael Palmeiro en ‘Pudge’ Rodriguez. Ook een fijn gegeven om over te rappen dacht Rick Ross: “Jose Canseco just snitchin’, because he’s finished.” Snitching betekent dan verraad en een snitch is een klikspaan. Meerdere rappers vonden hem net als Ross een Judas. Tyga: “I’ma tell it all, Jose Canseco, oh no.” Daarmee bedoelt hij ongeveer: ik vertel lekker alles, zoals Canseco. Of Talib Kweli: “They get high with you, then start dry snitching like Jose Canseco.

Het parodiebandje Lonely Island deed een zingende McGwire na: “Canseco oiled up like Rambo, pick the needle out my butt and hop in the limbo.” Canseco vertelde immers dat hij regelmatig een spuit in de kont van teamgenoten had gezet, omdat hij wist hoe je doping moest injecteren.

Na de oproep van Knight werd het stil. Geen raps meer over Canseco en zijn anabolen. Misschien hadden ze door dat het toch een beetje cliché werd om dit in een tekst te zetten.

Het leven van de ex-prof verliep intussen na de tweet van Knight niet bepaald rustig. Hij schoot per ongeluk zijn vinger eraf bij het schoonmaken van zijn pistool en even later eindigde zijn relatie met Knight. Volgens zijn ex dreigde hij haar en haar moeder te vermoorden. Canseco noemde Leila op twitter een leugenaar en waarschuwde vast haar toekomstige vriendjes. “Ze vraagt om een auto of een diamanten ring en noemt je daarna een stuk stront. Dat is niet normaal.”

Zijn 22-jarige dochter Josie heeft inmiddels een relatie met rapper Mike Stud. Op twitter richtte hij zich direct tot hem: “Wees lief voor haar, anders schiet ik je overhoop.”

Als rapper heb je die steroïden-geschiedenis dus eigenlijk helemaal niet meer nodig voor je teksten. Genoeg nieuw materiaal om over te schrijven zou je zo zeggen.

Gepubliceerd in Fastball Magazine nr. 10 december 2018
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Sportsangle
(Jose Canseco)