Enter Sandman

image

Bij het pensioen van Mariano Rivera kwam tegelijkertijd een einde aan ‘Enter Sandman’ als walk-up muziek in de Major League. Het liedje van Metallica was zo verbonden aan de beste closer aller tijden dat geen enkele pitcher het nog durfde te kiezen.

Toch dreunde de song begin juni ineens over het veld van Minorleagueclub de Spikes. Grapje van de leiding. Die vonden het leuk het nummer te draaien bij het profdebuut van Doubleday-pitcher Mariano Rivera junior.

Senior had het lied overigens zelf niet gekozen. De Yankees hadden in 1998 gezien hoe het publiek iedere keer compleet uit zijn dak ging bij de opkomst van Padres-closer Trevor Hoffman met het liedje ‘Hells Bells’ van AC/DC. Dat willen wij ook voor onze closer, dachten ze bij de Yankees.

Een klein comité kwam bij elkaar en draaide een avond lang cd’s. Even dachten ze aan ‘Paradise City’ van Guns ‘N’ Roses, maar het werd toch ‘Enter Sandman.’

Het lied had een goed intro en de tekst was toepasselijk. Kom maar binnen zandmannetje. De kabouter die zandkorrels in kinderogen strooit zodat ze snel gaan slapen. Als Rivera begon was de wedstrijd zo goed als voorbij en stuurde hij als een zandmannetje iedereen naar huis en naar bed.

De song sloeg direct aan bij het publiek, maar het deed Mariano weinig. “Hij heeft heel lang geen idee gehad wat er werd gespeeld of wie de artiest was. Het kon hem echt helemaal niks schelen”, vertelde Mike Bonner van de Yankees-organisatie.

Maar Rivera begon langzaamaan van het lied te houden. “Ik vind het heerlijk als ze de song spelen en de deur van de bull-pen opengaat. De fans noemen mij zelfs Sandman.” Maar of hij het een goede plaat vond? “Wil je de waarheid weten? Ik wil niet in problemen komen, maar ik vind het geen mooi lied. Ik luister liever naar Christelijke muziek.”

In 2006 ontstond er ineens discussie over het gebruik van de song. De nieuwe closer van de New York Mets Billy Wagner draaide ook Enter Sandman. Commentatoren riepen dat Wagner dat niet kon maken in New York. Yankee-fans reageerden boos, maar Wagner gebruikte het liedje al in 1996 in zijn tijd bij de Astros. Dat was alleen nog nooit iemand opgevallen in New York. Rivera moest er om lachen. “Laat Billy toch.” Wagner werd er chagrijnig van. “Ja, ik weet dat Mariano het liedje gebruikt”, rolde hij met zijn ogen. “Mijn hemel. De wereld vergaat niet als twee mensen dezelfde plaat hebben.”

Dat ‘Enter Sandman’ alleen bij Rivera hoorde maakte uiteindelijk Metallica zelf duidelijk bij het afscheid van de closer in september 2013. De band speelde het nummer live in Yankee Stadium voordat Mariano opkwam.

De song is daarmee voor altijd van senior. Vindt zijn zoon trouwens ook. “Het hoort niet bij mij. Het is het lied van mijn vader.”

Gepubliceerd in Fastball Magazine Juli 2015 (nr. 15)
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Keith Allison