Mmmbop

image

Licht beschaamd liep Joc Pederson onlangs naar de thuisplaat. Uit de speakers knalde het zoete ‘Mmmbop’ van de zijige gebroeders Hanson. Dat was nou niet bepaald de plaat die hij zelf had uitgekozen als walk-up muziek.

“Sorry, we hebben een paar grapjassen in het team”, zei de Dodger met een verontschuldigend lachje tegen de umpire en de catcher van de D’Backs.

Pederson is niet de eerste rookie die met softe muziek in de maling wordt genomen door zijn teamgenoten. Mike Trout van de Angels moest in zijn eerste seizoen een keer aan slag met een kinderliedje van de paarse dino Barney. ‘I love you, you love me. We’re a happy family’, klonk over het veld. “Ik lag echt krom van het lachen”, vertelde Angels-teamgenoot Torii Hunter.

Maar ook veteranen verliezen soms de regie uit handen. Kortestop Troy Tulowitzki vond het nodig fans te laten stemmen over zijn walk-up muziek. Die kozen massaal Katey Perry. Dat werkte niet, want Tulowitzki kwam in een slump. Nummer twee op de lijst dan maar: Justin Bieber. Dat ging aardig totdat de zanger problemen kreeg met justitie. Beebs gooide eieren naar buurmannen en zat dronken achter het stuur. Daar wilde Tulowitzki niks mee te maken hebben. Nummer drie dan? Miley Cyrus. Het was een liedje uit de tijd dat ze nog lang haar had en in brave tienercomedy’s speelde. Toen Miley later pathetisch op een sloopkogel ging zitten met haar tong uit de mond besloot Tulo maar weer gewoon zelf zijn liedjes te kiezen.

John Smoltz maakte een nog grotere fout. De pitcher van de Braves was een starter en deed niet aan muziek. Maar in 2001 zat zijn team zonder een goede closer en de coach vroeg hem dat klusje op te knappen. “Iedere closer moest een song hebben”, vertelde Smoltz. “Het domste dat ik ooit heb gehoord. Ze vroegen wat ik wilde horen. Ik zei dat ik accordeon speelde en vroeg of ze daar iets van hadden, haha. Het maakte mij niet uit en ze moesten zelf maar iets kiezen.”

De eerste keer dat Smoltz door de deuren van de bull-pen wandelde begonnen twee vrouwenstemmen ‘aaaaahaaaahaaa’ te zingen. “Dancing Queen van Abba”, lachte Smoltz. De meest ‘nichterige’ song ooit op een honkbalveld gedraaid vinden ze in de Major League. Smoltz redde een dag daarna met snoeiharde gitaren zijn imago. Aan zijn collega-relievers vroeg hij wat hij wel moest draaien en die adviseerden ‘Thunderstruck’ van hardrockgroep AC/DC.

Hoewel Pederson zelf zijn eigen platen weer mag uitzoeken, zijn we voorlopig nog niet van Mmmbop verlost. De rookie sloeg vlak nadat Hanson was uitgezongen zijn allereerste grandslam. Honkballers zijn nou eenmaal extreem bijgelovig en dus zal hij de song gerust af en toe aanvragen. Schrik dus niet als je bij een wedstrijd van de Dodgers ineens hoort: ‘Mmmbop ba duba ba du bop, ba duba dop du bop, ba duba dab duuuuu…’

Gepubliceerd in Fastball Magazine Juni 2015 (nr. 14)
Tekst © honkbalopzolder
Foto: apardavila
(Joc Pederson)