Yogi’s medaille

image

Begin juli krijgt Yogi Berra misschien de Medal of Freedom uitgereikt. Zijn kleindochter Lindsay verzamelde genoeg handtekeningen om de oud-Yankee catcher te mogen voordragen voor deze hoogste burgeronderscheiding in Amerika. De enige die het nu nog kan verpesten is Obama, want uiteindelijk beslist de president over medailles en lintjes.

Maar Obama zou wel gek zijn de 90-jarige Berra te passeren. Yogi is populair en heeft genoeg bijzondere dingen gedaan om een medaille te verdienen.

Om te beginnen vocht hij in de Tweede Wereldoorlog en hielp bij de invasie van Frankrijk op D-Day. Vanaf een marineschip probeerde matroos Berra met kanonnen de geallieerde troepen te beschermen die het strand opstormden.

Maar er is meer zegt Lindsay. “Ik denk niet dat mensen weten hoeveel hij aan liefdadigheid heeft gedaan en zich heeft ingezet voor beter onderwijs.” Ook speelde Yogi een rol bij de integratie. “Hij ontfermde zich over de eerste Afro-Amerikanen en Latino’s in de Major League en omarmde ze ongeacht ras. Hij heeft zijn status gebruikt en daarmee een bijdrage geleverd aan de burgerrechtenbeweging.”

Allemaal hartstikke mooi, maar zijn kleindochter slaat nog iets belangrijks over. Yogi heeft ook een culturele stempel op Amerika gedrukt. Zijn Yogi-isms zijn vergelijkbaar met de wijsheden van Johan Cruijff. Filosofisch en simpel tegelijk en niemand die het precies begrijpt.

Zijn beroemdste oneliner maakte Yogi in juli 1973. De Mets stonden hopeloos onderaan en een journalist vroeg aan coach Berra of het seizoen voorbij was. Yogi antwoordde: ‘It ain’t over till it’s over.’ De uitspraak bleek een keerpunt, want de Mets kwamen los en wonnen in september de divisie. Honkballers gebruiken de zin nog steeds en Popster Lenny Kravitz maakte er zelfs een liefdesliedje van.

De meeste Yogi-isms gaan over honkbal, zoals: “Baseball is 90 procent mental. The other half is physical.” Toen hij de nieuwe homerunrace tussen Mickey Mantle en Roger Maris moest omschrijven: “It’s déjà vu all over again.” Maar voor alledaagse dingen gebruikte hij ook Yogi-isms. Waarom hij bijvoorbeeld nooit meer in zijn favoriete restaurant komt: “Nobody goes there anymore. It’s too crowded.”

Sommige uitspraken kunnen zo op een tegeltje: “You can observe a lot by watching” of “If you don’t know where you’re going, you’ll wind up somewhere else.” Misschien de beste oneliner gaat over zijn oneliners en heeft ongewild een diepere laag: “I didn’t really say everything i said.

Aan Berra hebben we ook nog het cartoonpoppetje Yogi Bear te danken. Berra spande een proces aan bij de introductie van de wat dommige beer die in catchphrases sprak en telkens eten probeerde te stelen van toeristen. Tekenfilm-duo Hanna-Barbera noemde de gelijkenis van de namen puur toeval. Yogi dacht al snel kansloos te zijn en liet de rechtszaak vallen. Pas veel later bekenden de makers dat ze ook Berra in hun hoofd hadden bij de creatie van de beer.

Lindsay heeft inmiddels al meer dan honderdduizend steunbetuigingen binnen en die liggen binnenkort op het bureau van de president. Die moet dan nadenken over een medaille voor een man die in een oorlog vocht, integratie en onderwijs stimuleerde, Yogi-isms bedacht, tien keer de World Series won en de inspiratie was voor een tekenfilmbeer. Lijkt mij niet heel ingewikkeld.

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Baseball Collection