Hits van Colon

image

Een swing van Bartolo Colon ziet er meestal niet uit. Piepend en krakend rost hij zijn dikke lijf naar de bal, maait krampachtig zijn knuppel heen en weer en trekt daarbij een moeilijk gezicht. Als het tegenzit rolt zijn helm dan ook nog van zijn hoofd die al stuiterend voor zijn voeten op de grond valt.

Met Colon zijn gepruts heb je zo ongeveer het beste argument in handen om voor de hele Major League een Designated Hitter (DH) in te voeren. Zelden slaat de pitcher van de Mets raak. Hij heeft het bedroevende slaggemiddelde van .075, begon vorig seizoen met 0 uit 37 en maakte in 2014 slechts twee keer nuttig contact. Grappig detail is dat die honkslagen vielen in twee opeenvolgende wedstrijden en hij had daarmee zowaar een two-game hitting streak.

Dat kan beter dacht Mets-hitting coach Kevin Long aan het begin van het jaar. Tijdens Spring Training nam Long de ruim 125-kilo zware pitcher even apart om te kijken waar hij zijn swing kon verbeteren. Colon haalde zijn schouders op, luisterde nauwelijks en zei voor de grap dat hij toch maar mooi twee hits had vorig seizoen.

Long: wat dacht je er van om dit jaar vier hits te slaan? Colon: wat dacht je van drie? “En op dat punt zijn we nu met Bartolo”, zuchtte Long. “Bartolo mist de echte toewijding om tijd en energie te steken in het ontwikkelen van zijn swing.” Gelukkig voor Colon krijgt hij betaald om te pitchen. Dat doet de inmiddels 41-jarige Dominicaan overigens vrij goed. Hij won al zes wedstrijden en verloor er maar eentje.

Of Colon zijn doelstelling gaat halen blijft spannend. Hij heeft tot nog toe de bal één keer goed het veld ingekregen. Op 12 april besloot het infield van de Braves om bij Colon naar voren te komen. Op een pitch van Alex Wood strekte Bartolo zijn armen, sloeg raak, zijn helm viel af en de bal plofte net over de tweede honkman.

Aangekomen op het eerste honk wapperde de Dominicaan met zijn handen. Hij keek er zuur bij. ‘Au’, de bal verkeerd geraakt. Op de bank van de Mets begonnen ze te lachen en wapperden ze pestend hun handen met grote smiles op hun gezicht.

Op Colons tik scoorde Wilmer Flores het derde punt en de Mets wonnen uiteindelijk met 3-4. Voor het eerst in tien jaar produceerde Bartolo een echte RBI-single. Nadat zijn handen geen zeer meer deden stond Bartolo te grijnzen. Nog maar twee hits te gaan.

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Gorbould