Orbit vs Arencibia

image

Texanen hebben dit jaar helemaal niks aan de Astros en de Rangers. De twee clubs uit die staat bungelen hopeloos onderaan en honkballen een verloren seizoen. Er is dus eigenlijk geen enkele reden om donderdag in Houston te gaan kijken als de teams tegen elkaar spelen. Hoewel? Er is natuurlijk altijd nog Orbit…

Orbit is de mascotte van de Astros en heeft een vete met J.P. Arencibia van de Rangers. Twee weken geleden stond hij dicht tegen het net geplakt en probeerde Arencibia uit zijn ritme te halen. Dat lukte niet helemaal. De eerste honkman gooide achteloos zijn batweight tegen het hek en porde daarna pesterig zijn knuppel in de onderbuik van Orbit. 1-0 voor Arencibia.

Maar Orbit bleek geen halvegare en nam de avond daarna wraak. Iedere keer als Arencibia aan slag was hield hij een bord omhoog met een bijdehante tekst, zoals: ‘JP Arencibia moest huilen bij de film The Notebook, ‘JP Arencibia dubbeldipt zijn chips in de salsasaus’ en ‘JP Arencibia geeft met Halloween appels in plaats van snoep aan kinderen.’ Ruime overwinning  voor Orbit.

Het Astros spacemannetje wordt over het algemeen wel gewaardeerd, maar er zijn genoeg mascottes waar mensen minder blij mee waren. Sommige fans hielden zelfs regelrechte trauma’s over aan de pluizige beesten. Billy the Marlin schoot bijvoorbeeld met zijn t-shirt bazooka een supporter knock-out en Royals-mascotte Sluggerrr smeet een hete worst in het oog van een fan. Die man gaat inmiddels door het leven met een kunstoog.

In het boek ‘Yes, It’s Hot in Here’, beschrijft de voormalig mascotte Mr. Met een akkefietje met de geheime dienst. Bij een bezoek van president Bill Clinton liep een geheim agent naar Mr. Met en zei ijskoud: “Als je doet wat je normaal altijd doet gebeurt je niks. Maar als je de president benadert dan gaan we voor de killshot. Is dat duidelijk?” Mr. Met liet even een stilte vallen. “IS—DAT—DUIDELIJK?”, zei de agent streng. Geschrokken knikte de mascotte.

Maar geen enkele mascotte heeft het zo goed verziekt als de Pirate Parrot in 1985. In die tijd regelde Kevin Koch, die in het papegaaienpak zat, cocaïne voor de spelers van de Pirates. Totdat de FBI de dealer van Koch arresteerde. De dealer verlinkte direct de papegaai en de politie haalde Koch over een zendertje te dragen. Mede dankzij het bewijsmateriaal dat de mascotte hierdoor verzamelde werden verschillende spelers van de Pirates betrapt op cocaïnegebruik en geschorst. “Ik voel me zo schuldig. Het is iedere dag nog moeilijk”, jammerde Koch in een interview in 2006.

Arencibia had in ieder geval geen moeite met Orbit. “Ik wist dat ik aan de beurt was en ik vond het wel grappig eigenlijk. Ik wou dat ik ook iets had bedacht, maar ik moet mij nou eenmaal concentreren op de wedstrijd”, zei de eerste honkman.

“Ik heb alle borden gezien. Ik vond die met het dubbeldippen het beste.” Maar doet Arencibia dat echt? “Nee. Nooit. Als het mijn eigen saus is kan ik doen wat ik wil, maar als anderen er ook in moeten dippen… Nee.” En huilen bij het zoetsappige The Notebook. “Ik heb die film nog nooit gezien.” Appels geven met Halloween dan? “Nee man, ik heb altijd de beste snoep uit de hele buurt, dus dat is gelogen.” Benieuwd wat Orbit donderdag voor Arencibia heeft bedacht. Of andersom.

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Keith Allison