Uggla Struggla

image

Dan Uggla’s wenkbrauwen hangen schuin. Dat doen ze al een maand of twee en het lijkt wel alsof ze iedere wedstrijd schuiner gaan hangen.

Zaterdag keek de tweede honkman van de Braves ook al weer zo moeilijk. Dat is op zich niet zo gek. Mocht hij eindelijk weer eens in de basis meedoen, faalde hij opnieuw hopeloos. Nul keer raakte Uggla de bal lekker en maakte hij ook nog eens twee veldfouten.

Het kan er allemaal wel bij. Hij speelt toch al een waardeloos seizoen met een miezerig slaggemiddelde van .169. Om het nog erger te maken: in 2013 beleefde hij ook al een rampjaar met een gemiddelde dat dik onder de tweehonderd bleef steken.

Coach Fredi Gonzalez zette de voormalig All-Star begin mei op de bank. Rookie Tommy La Stella staat inmiddels op de plek van de man die tot eind 2015 ongeveer nog 21 miljoen dollar krijgt van de Braves.

Uggla lijdt ondertussen in stilte. Maar aan alles zie je dat hij baalt. Zijn wenkbrauwen zeggen een hoop, maar ook zijn mond lijkt na iedere mislukte slagbeurt een smaller streepje te worden en in zijn ogen zie je iets van wanhoop.

Misschien dat hij thuis op zolder een paar stoelen finaal door midden trapt, maar in wedstrijden smijt hij niet met spullen en zie je ook geen gevloek. Verder dan één keertje voorzichtig met zijn hoofd schudden ging het zaterdag niet.

Ook in de media blijft hij uiterst correct. “Het is moeilijk… mijn situatie is moeilijk. Maar het steunen van mijn teamgenoten niet… Het blijft een eer en een voorrecht om honkbal op dit niveau te mogen spelen.”

Braves-supporters hebben hem de bijnaam Struggla gegeven. Op twitter proberen fans zo gevat mogelijk te zijn. Een kleine opsomming: ‘Ik draag mijn Uggla-shirt als ik ga rotsduiken. Dan weet ik tenminste zeker dat ik niks raak.’ Of: ‘Ik hoop dat Uggla de hele winter steroïden heeft geslikt, dan gaat hij of weer goed spelen of hij wordt geschorst.”

Soms betrekken ze teamgenoot BJ Upton in de tweets. Die heeft net zo’n rampjaar als Uggla achter de rug en doet het nu nauwelijks beter. ‘Ik zou zeggen dat BJ Upton de slechtste aankoop ooit is voor de Braves. Maar dat zou oneerlijk zijn tegenover Uggla.’ Of deze: ‘Stuur Uggla en BJ naar Clemenza voor een ritje.’ Antwoord van een andere supporter: ‘Laat de contracten liggen en pak de cannoli!’ Hiermee doelen ze op een scene uit de film The Godfather. Maffiagangster Clemenza knalt na een lange autotocht een verrader overhoop en zegt dan verveeld tegen zijn partner: “Laat het pistool liggen, maar neem de cannoli mee”.

Uggla heeft inmiddels een baardje laten staan. Misschien als bijgeloof in de hoop dat hij weer gaat presteren. Dat werkte voor de spelers van de Red Sox vorig jaar ook, dus hè, waarom niet.

Wat pas echt zou helpen is als de Braves hem laten gaan. Dan maar een hoop geld kwijt, maar misschien kan hij dan fris bij een andere club zijn vorm terugvinden. Nu blijft hij eindeloos aanmodderen en doet het pijn om naar de worstelende Uggla te kijken. En een oud All-Star verdiend beter dan dat.

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Lakelandlocal