Traag als dikke… Billy

image

Dat Billy Butler een trage lobbes is, werd van de week weer pijnlijk duidelijk. Had hij net de bal keurig naar het rechtsveld geslagen, kegelde outfielder Jose Bautista hem zonder pardon uit op het eerste honk. Meer dan een meter kwam de aansjokkende Butler te kort.

Gebeurt bijna nooit, zeiden commentatoren beslist. Maar als het dan gebeurt is het behoorlijk gênant, vonden ze. Het woord vernedering was ook gevallen.

Sneu voor Butler. Hij kan goed slaan maar hij is nou eenmaal zo traag als… euh, dikke stront. Dat is ook niet zo gek want de 1.86 lange aangewezen slagman van de Royals moet meer dan 120 kilo langs de honken meezeulen.

In het verleden hebben genoeg trage spelers net als Butler zich een weg door de Major League geploegd. Catcher Ernie Lombardi (1931-1947) was zo langzaam dat infielders ver op het outfieldgras stonden. Ze kregen hem toch wel uit. Lombardi kon er wel om lachen. “Pas na vier jaar kwam ik er achter dat Pee Wee Reese een kortestop was.” Infielder Leo Durocher grapte dat hij met pensioen ging mede doordat Lombardi op een grondballetje sneller op het eerste honk was dan zijn aangooi.

Mike Scioscia van de Dodgers was niet veel sneller dan Lombardi. Zijn coach Tommy Lasorda dacht dat als Scioscia een wedstrijdje zou rennen met zijn zwangere vrouw, hij nog als derde zou finishen. En Royal Willy Aikens was zo traag dat toen hij een triple sloeg in de World Series van 1980 de complete dug-out de slappe lach kreeg van ongeloof.

Voordat Butler debuteerde zagen de meeste journalisten de gebroeders Jose, Bengie en in mindere mate Yadier Molina als de langzaamste spelers in de Major League. Volgens columnist Joe Posnanski kun je de snelheid van honkballers zelfs in Molinas uitdrukken. Zo is Jacoby Ellsbury bijvoorbeeld 584,372 Molinas en de logge Paul Konerko 1.21 Molinas. “Niets op aarde gaat langzamer dan een Molina. Zodra dat wel gebeurt staat de tijd stil en wordt alles in een dubbelspel geslagen.” Posnanski vond dat zijn theorie bevestigd werd met Butler. Want die liep stukken slomer dan een Molina en heeft de bal meer keren in een dubbel geslagen dan iedere andere speler in de laatste zes jaar.

Hoewel Butler na de actie van Bautista de sloomste honkballer in de Major League lijkt moet niet worden vergeten dat er nog iemand langzamer is. Vorig seizoen bleek Welington Castillo van de Cubs driehonderdste langer te doen over zijn drafje naar het eerste honk dan Butler.

Al een dag nadat Bautista hem had uitgegooid was Butler niet meer de enige slome duikelaar. Want opnieuw kreeg de outfielder van de Blue Jays de bal eerder op het eerste honk dan een speler van de Royals. Omar Infante sloeg richting outfield, dacht aan een foutbal, keerde zich om en kwam er te laat achter dat hij naar één moest rennen. Dat is pas echt iets om je diep voor te schamen.

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Keith Allison