Spike in je rug

image

Goed nieuws voor gewone stervelingen die graag even kort met Derek Jeter willen praten: de Yankee-legende blijkt heel gemakkelijk te benaderen. Je houdt er alleen wel een nachtje cel, een vette boete, misschien wel een strafblad en een paar flinke blauwe plekken aan over.

Vrijdag lukte het een fan vlug een gesprekje te voeren met Jeter, door in zesde inning van de wedstrijd tussen de Brewers en de Yankees het veld op te springen en naar de kortestop toe te rennen.

Een paar seconden sprak hij met de man die bezig is aan zijn laatste jaar in de Major League. Die conversatie ging ongeveer zo:
Jongen: “Mag ik een knuffel?”
Jeter afgemeten: “Daar ga ik dus echt niet aan beginnen.”
Jongen weer: “Aaaah, mag ik alsjeblieft een knuffel.”
Jeter als altijd kalm: “Ik ben bang dat je nu flink in de problemen gaat komen.”
Jongen drammerig: “Mag ik echt geen knuffel?”
Jeter weer uiterst keurig: “Kijk uit.”
En toen boem! Bruut sprongen twee veiligheidsmensen van het stadion boven op de jongen. Verslaggevers vergeleken de tackle met acties uit het American Football. Met een smak ging de fan daarna tegen de grond. Jeter na afloop: “Toen deed ik even een stapje terug.”

Vrijwel iedere supporter die het durft het veld op te draven eindigt net als deze Brewers-supporter op het gras. Alleen hoe ze neergaan verschilt soms. Zo holde een Phillie-fan in mei 2010 vrolijk rond in het outfield, driftig zwaaiend met een wit handdoekje. Het publiek juichte luid, totdat een agent deze Steve Consalvi te pakken kreeg met zijn taser. Direct lag hij gestrekt.

Dylan McCue Masone leek het ook een leuk idee. Tijdens de All-Star game van vorig jaar twitterde hij dat hij bij duizend retweets het veld op zou rennen. Zijn moeder smeekte nog via twitter het niet te doen, maar het was al te laat. Een heel legertje schoffelde haar zoon onderuit en hij verdween achter tralies.

Voor zover bekend kon slechts één fan ontsnappen. Bij de Astros sprintte iemand in 2011over het veld, sprong net op tijd over het hek, ontweek daar weer een agent, klom op een plateau en weg was ie.

Hoewel het publiek meestal enthousiast is bij dit soort acties, hebben spelers er vaak een hekel aan. Nou is Jeter veel te beschaafd om hierover zijn ongezouten mening te geven dus moet je daarvoor bij Adam Jones van de Orioles zijn.

De outfielder ging begin april tekeer nadat twee mannen op het veld stonden. “Ik vind het idioten die je veel harder moet straffen. Ik wou dat wij mochten proberen ze een trap te geven met onze spikes. Gewoon omdat het stompzinnig is.”

“Ik herinner mij eentje die zijn enkel brak. Ik lachte hem gewoon uit. Ik had graag gezien dat zijn been was verbrijzeld. Omdat hij zo dom was. Zo ongelofelijk dom. Voor iedereen die het doet: ik hoop dat ze de living crap uit je taseren. Dat wens ik.”

Als je dan toch per se wilt proberen Jeter een knuffel te geven doe het dan in ieder geval niet als de Yankees tegen de Orioles spelen. Die nacht cel, een boete, blauwe plekken en een strafblad klinken dan toch nog altijd beter dan een spike in je rug.

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Keith Allison
(Fan die veld op rende in Orioles stadion wordt gearresteerd)