Royal Lorde

image

Lorde zingt dan wel ‘and we never be Royals… Royals’, maar inmiddels is ze toch een heel klein beetje een Royal geworden. Zaterdag droeg ze vlak voor een concert in Kansas City een shirt van de Royals. Gekregen van oud-speler George Brett. Hij had er ook nog zijn naam en rugnummer 5 opgezet met een inscriptie erbij: ‘Voor mij ben je een Royal.’

Het liedje dat eigenlijk niet eens iets met honkbal te maken heeft, had Lorde nooit zonder Brett kunnen schrijven. Onbedoeld was de Hall of Famer haar grootste inspiratie. “Ik was al een tijdje bezig met de tekst en gooide wat woorden en zinnen bij elkaar”, vertelde Lorde. “Ik bladerde een keer in een National Geographic en zag een gast die honkballen signeerde. Het was een speler en op zijn shirt stond Royals. Ik hield direct van dat woord. Ik ben een soort woord-fetisjist. Ik pak een woord en bedenk er dan een tekst bij. Het was gewoon dat woord… Het was echt heel cool.”

Zelf had de zangeres uit Nieuw Zeeland geen idee wie ze op de foto had gezien. Journalisten dachten eerst aan Billy Butler, maar kwamen er al snel achter dat het om George Brett ging. De man die twintig jaar voor Kansas City op het derde honk speelde.

De foto was gemaakt in juli 1976 toen Brett nog maar 23 jaar was. Om hem heen hangen uitgestrekte kinderarmen met een honkbal in de hand. Zelf heeft Brett een pen tussen zijn vingers, klaar om handtekeningen uit te delen. “Ik weet het nog heel goed”, herinnerde Brett. “De Royals hadden een signeersessie georganiseerd. De foto was natuurlijk. Er is niets aan geposeerd.”

“Ik hou erg van het liedje. Mijn smaak zit nu tussen Bob Dylan en Frank Sinatra. Maar ik ben ook jong geweest. Ik heb mijn Go-Go’s en Bangles-fase gehad. En ik luisterde in de bus op weg naar het stadion altijd naar Cindy Lauper op mijn walkman.”

Speciaal voor Lorde signeerde Brett onlangs een honkbal die ze afgelopen februari kreeg na het winnen van een Emmy-Award voor Royals. “Ik vind het zo gaaf dat zij een magazine vond in één of andere wachtkamer en ze daarna deze enorme hit maakte. Mijn zoons vinden het ook ineens wel cool dat hun oude vader een inspiratie was voor een wereldhit.”

Lorde zelf hoopt intussen dat de aandacht voor ‘Royals’ een beetje gaat minderen. “Ik ben zo bang dat mensen verveeld raken van de song”, zuchtte ze. “Geef de luisteraars een beetje lucht voordat ik weer wat nieuws uitbreng.”

De Kansas City Royals lijken het met haar eens als je ziet wat de leiding voor motto heeft bedacht. In 2012 was dat nog ‘Our Time’, vorig jaar kozen ze ‘Come to play’ en dit jaar ‘Be Royal.’ Alsof ze toch nog even tegen Lorde willen zeggen: Wat nou ‘never be Royals? Be Royal!’

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Annette Geneva