Een hondenleven

image

Gammel kwam hij eind februari aangestrompeld bij het Spring Training-complex van de Brewers. Daar waren de clubofficials zo geschrokken, dat ze hem optilden en zo snel mogelijk naar een dokter reden.

Uit een eerste onderzoek bleek dat een auto hem omver had gekegeld. Een verse bandafdruk was nog zichtbaar net boven zijn dijbeen. Maar gelukkig viel de schade mee. Zijn neus voelde nat, had de juiste temperatuur en zijn poot met de zwarte autobandstreep was nog heel. Alleen zijn staart was gebroken.

Na een korte behandeling mocht hij weer terug naar het Brewers-kamp in Phoenix. Daar stonden de spelers bezorgd het witte zwerfhondje op te wachten en vrijwel direct besloten ze het beest te adopteren als hun Spring Training-mascotte. Het kleine vuilnisbakkie dat vermoedelijk Bichon frisé-bloed in zich heeft, werd spontaan Hank genoemd, naar Hank Aaron de legendarische homerunkoning die zijn carrière bij de Milwaukee Braves begon en afsloot bij de Milwaukee Brewers.

Hank herstelde snel, hobbelde dagelijks in een Brewers-shirtje over het veld en ’s avonds namen spelers hem om beurten mee naar huis. Alles wat Hank deed werd nieuws. Zijn eerste grondballen leken nog belangrijker dan het debuut van pitcher Matt Garza of de rentree van dopingzondaar Ryan Braun. Iedere dag was er wel een foto van Hank: Hank kauwend op een Chicago-Cubs beertje, spelers die Hank op zijn buik kietelen of Hank liggend in het gras turend naar de Brewers.

Hank is overigens niet het eerste hondje op een honkbalveld. Die eer had de bull-terriër Larry in 1912. De eigenaar van de Cleveland Naps had het dier gewonnen met een weddenschap en gaf het aan zijn team als officiële mascotte.

Nadat outfielder Jack Graney zijn schouder brak bracht hij veel tijd door met het hondje en tussen de twee groeide een speciale band. De hond jankte soms tijdens wedstrijden als Graney in het veld stond en dan werd hij vaak het stadion uitgezet. Graney leerde Larry zichzelf uitlaten. Als iedereen lag te slapen in het hotel wandelde Larry naar buiten, deed zijn plas en vond zijn weg via de trap terug naar Graneys kamer.

Larry entertainde de fans met bokkesprongen over de ruggen van spelers en haalde de foutballen op. Hij werd zo populair dat president Woodrow Wilson het team en de hond uitnodigde op het Witte Huis. Wilson was onder de indruk, terwijl Larry ondertussen in de tuin achter een paar eekhoorns aanrende.

Tijdens het seizoen werd Larry soms zo moe, dat Graney het dier naar zijn ouderlijk huis in Canada stuurde om uit te rusten. Hij zette de hond dan op een ferryboot richting St. Thomas en bij aankomst vond het dier daarna zelf zijn weg naar huis.

In 1917 raakte Larry tijdens één van die tochten kwijt. Na twee dagen zoeken vonden ze hem zwaar gewond in een steeg. Waarschijnlijk gebeten door zwerfhonden had hij de ‘hondenziekte’ opgelopen en moest worden afgemaakt.

Met Hank zal het niet zo slecht aflopen. Wat er precies met hem gaat gebeuren is nog onduidelijk, maar de kans is groot dat hij net als Larry mee mag met de club. De vrouw van Brewers-eigenaar Mark Attanasio zal het dier vermoedelijk na Spring Training adopteren. Zij is helemaal weg van het beest. Onlangs was Attanasio in Europa. “Ik kreeg in totaal vier sms’jes van haar. Drie gingen over Hank met de vraag of ze hem mocht hebben.”

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Onbekend
(Larry springt over spelers van Cleveland Naps)