Sweet Caroline

image

Iedereen die zijn mond houdt bij ‘Sweet Caroline’ is niet echt bij een wedstrijd geweest, vinden de meeste fans van de Red Sox. Het liedje van Neil Diamond is verbonden aan de club uit Boston en galmt traditioneel bij iedere thuiswedstrijd in de achtste inning over Fenway Park.

Meedoen gaat heel gemakkelijk . Bij de regels ‘Touchin’ meeeee… Touchin’ youuuuu’ zing je voorzichtig mee en maak je je klaar voor de grote uithaal. Op het moment dat ‘Sweeeeeet Caroliiine’ klinkt zet je je keel open en gaat de rest vanzelf. Dan gaat even de muziek uit en brul je met de rest van het stadion a-capella ‘oh-oh-oh-oh’ en gaat het liedje weer verder.

Het is opmerkelijk dat juist deze song bij de Red Sox hoort. In de tekst is met de grootste fantasie werkelijk niks over honkbal te ontdekken. Diamond schreef de woorden in een klein uurtje op een hotelkamer in Memphis denkend aan Caroline, de dochter van John F. Kennedy die hij een paar jaar eerder op een magazine had zien staan.

Bij de Red Sox draaiden ze de hit uit 1969 voor het eerst ergens eind jaren negentig. Eén van de medewerkers had haar pasgeboren dochtertje Caroline genoemd en muzieksamensteller Amy Tobey leek het daarom aardig de plaat te draaien. ‘Sweet Caroline’ sloeg vrijwel direct aan en Tobey besloot het vaker te programmeren. Uit bijgeloof eerst alleen bij een voorsprong van de Red Sox aan het einde van de wedstrijd.

Toen de nieuwe eigenaren van de club in 2002 zagen hoe de song de complete stemming in het stadion kon veranderen wilden ze er een vast ritueel van maken in de achtste inning.  Tobey maakte zich nog even zorgen dat vastigheid ongeluk zou brengen, maar zeurde daar nooit meer over toen de Sox in 2004 na 86 jaar eindelijk weer eens de World Series wonnen.

Het liedje hoort inmiddels bij de Red Sox en Boston. Daarom haten ze het bij de Yankees zo erg. Nooit zullen ze de plaat van hun grote rivaal spelen. Behalve dan die ene keer op 16 april 2013. Als eerbetoon aan de slachtoffers van de bomaanslag bij de Boston Marathon, besloot de club een uitzondering te maken.

Die avond schalde in Yankee Stadium ‘Sweet Caroline’ uit de speakers. Heel voorzichtig zongen sommige fans mee. Het klonk oprecht, maar voor een ‘Sweet Caroline’ met passie en emotie moet je toch echt in Fenway zijn.

Gepubliceerd in Fastball Magazine
Oktober 2013
Tekst © honkbalopzolder