Pearl Jam play ball

image

David Freese zal het waarschijnlijk wel waarderen dat de muziek van Pearl Jam is gekozen tot soundtrack van de World Series. De derde honkman van de Cardinals gebruikt als ‘walk up song’ altijd een nummer van Pearl Jam en dan het liefste ‘Even Flow’, want daarin rolt zijn naam zo lekker door in de eerste zin: ‘Freeeeeeeezin, rests his head on a pillow made of concrete.’

Op zich opmerkelijk dat Pearl Jam toestemming heeft gegeven om hun muziek onder beelden te laten zetten, want de rockband reageert meestal allergisch op alles wat met commercie te maken heeft. Maar nu was dat anders. “De band houdt van honkbal dus dit was een no-brainer”, vertelde manager Kelly Curtis.

Vooral Eddie Vedder is gek van het spelletje. De zanger groeide op in een voorstad van Chicago en is een diehard Cubs-fan. Vedder komt veel in het Wrigley Field stadion, gooide al een paar keer de eerste ceremoniële pitch en heeft daar ook ‘take me out to the ballgame’ tijdens the seventh inning stretch verschillende keren gezongen. Hij is zo gek van de Cubs dat hij in 2008 een liedje over de club uitbracht. In ‘All the Way’, zingt hij over de keer dat de lovable losers eindelijk eens de World Series gaan winnen. Maar meer nog gaat de tekst over zijn onvoorwaardelijke liefde voor de club.

Vedder raakte in de loop der jaren bevriend met verschillende honkballers en deed regelmatig mee met batting practice. Pirates-rookie Bronson Arroyo zag Vedder ooit in 2000 een balletje gooien met pitcher Kerry Wood. Arroyo zelf gitarist en groot fan van Pearl Jam, durfde hem niet te benaderen, deed het toch en kreeg een handtekening. Jaren later zagen de twee elkaar weer, Vedder herkende Arroyo en ze spraken een paar uur met elkaar.

In 2010 zat Arroyo bij een soloconcert en halverwege fluisterde Vedder hem zijn in oor: ‘kun jij ‘Black’ spelen?”. Arroyo stotterde: tuurlijk. Mooi, zei Vedder dan ben jij over een paar nummers aan de beurt. De pitcher kreeg een akoestische gitaar in zijn hand, Vedder keek even of Arroyo zijn vingers goed bewoog, knikte instemmend en samen speelden ze de song die Vedder bijna nooit zingt omdat hij het veel te persoonlijk vindt.

Dit jaar nog gaf Pearl Jam een optreden in Wrigley Field. Na zeven nummers begon het vreselijk te onweren en werd alles stilgelegd. Toen het na een paar uur eindelijk droog was  kwamen de leden van Pearl Jam het podium op met Cubs-legende en icoon Ernie Banks (82). Banks droeg de honkbalhandschoen waar Vedder mee speelde als 5-jarig jochie en samen zongen ze een paar regels van ‘All the Way’.

Pearl Jam houdt van honkbal, veel spelers houden van Pearl Jam en dus is het een ideale combinatie voor de Fall Classic. Toch zal zeker één persoon mopperen bij ieder Pearl Jam-liedje dat klinkt tijdens de wedstrijden tussen de Red Sox en de Cardinals. Billy Corgan van de Smashing Pumpkins haat Vedder. Corgan die ook opgroeide in Chicago en eveneens fan is van de Cubs vindt Vedder niet alleen een vervelende vent, hij gaf hem met zijn liedje ook de schuld voor het mislukken van de Cubs in de playoffs van 2008. Tijdens een concert in Chicago in november van dat jaar schreeuwde Corgan op het podium: “Als… als… ALS… de Cubs al een kans hadden gehad dit jaar dan fuckin’ Eddie Vedder killed that shit dead. De laatste keer dat ik checkte woonde Eddie Vedder niet eens in Chicago… okay!?”

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
Foto: DC Products
(Eddie Vedder zingt in Wrigley Field)