Hips don’t lie

image

Ik zeg het vast maar even om misverstanden te voorkomen: Joe Kelly is echt een heel leuke gast. Schrik niet als hij straks in interviews klinkt als een oersaaie man. En vergeet dat hij er als een houten klaas bij zat tijdens de persconferentie vlak voor de eerste wedstrijd in de National League Championship Series.

Had de pitcher van de Cardinals net gehoord dat hij mocht starten in game one tegen de Dodgers reageerde hij met: “Nou het is natuurlijk super spannend en ik ben heel blij dat de coach vertrouwen in mij heeft.” Monotoon ging hij nog even verder en zei dat hij alles zou doen om zijn team te helpen met winnen, zich alleen zou focussen op zijn pitches en o ja, dat de Dodgers een heel sterke tegenstander is. Gaap.

Maar als je een beetje zoekt kun je Kelly op een heel andere manier leren kennen. Een paar maanden geleden filmde een cameraploeg hem stiekem tijdens een training terwijl hij stond te dansen. Soepel bewoog hij met zijn heupen, draaide een paar keer om zijn as en zwaaide ondertussen ritmisch met zijn armen.

Toen een verslaggever hem even later confronteerde met de beelden zei hij: “Nee hoor dat ben ik niet. Dat is de batboy die een shirt van mij heeft aangetrokken.” En daarna met een lachje: “Okay, ik was het. Ik heb vroeger een paar maanden op salsa-les gezeten samen met mijn moeder. Dat is echt waar. Het was best leuk, maar oorspronkelijk moest ik van haar. We dansten in zo’n achterafzaaltje en toen leerde ik mijn heupen bewegen. Ik was een echte Shakira junior.”

De 25-jarige pitcher neemt zichzelf niet snel serieus. Kelly vindt dat hij lijkt op het cartoonfiguurtje Jimmy Neutron, loopt rond met een nerdy-stofbril en op de vraag wat hij van popidool Justin Bieber vond antwoordde hij: “Sexy… Hij is echt heel sexy.”

Hij nam rapper en Cardinals-fan Nelly op televisie in de maling door zich te verkleden als een stokoud opaatje en bij een interview van ploeggenoot Shelby Miller zie je hem als een rups op de achtergrond kruipen en gekke bekken trekken.

Een paar maanden geleden vond zijn moeder op zolder een oud opstel van hem die hij schreef op de lagere school. “Over tien jaar ben ik een honkballer”, stond er in. “Ik zal een pitcher, een kortestop en een eerstehonkman zijn. Ik zal een homerunhitter zoals Babe Ruth zijn. Ik zal vermoedelijk nog bij mijn ouders wonen, maar we hebben wel een groter huis. Ik zal nog steeds een knappe jongen zijn. Ik zal nog steeds bruin haar hebben. Ik zal mijn ouders uitnodigen voor mijn honkbalwedstrijden en ik zal ook souvenirs krijgen.”

Sinds het dansfilmpje grappen journalisten dat Kelly altijd nog verder kan met salsa mocht hij mislukken. Maar dan hebben ze zijn opstel niet goed gelezen. “Als ik dan te oud ben om te honkballen zoals Cal Ripken word ik een duiker en vind ik goud in de zee. Dan zal ik waarschijnlijk wel haaien, kwallen en roggen zien. En als ik tachtig ben stop ik er mee. Ik zal denk ik dan wel kleinkinderen hebben.”

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Keith Allison