Hoe A-Rod zijn bal terugkreeg

image

“Doe het niet! Geef die bal niet terug”, gillen supporters in Yankee Stadium tegen Steven Gieseler jr. “Weet je wel wat die bal heeft gedaan? Die heeft zojuist Lou Gehrig zijn grandslam record gebroken!”, roept een man een paar plaatsen boven hem.

De 12-jarige Steven twijfelt als een medewerker van de Yankees hem vriendelijk om de bal vraagt. Nog maar een paar minuten eerder heeft hij de homerun van Alex Rodriguez op zich af zien komen en wegstuiteren onder een stoeltje. Steven greep de bal en deed hem snel in zijn zak, bang dat iemand hem zou afpakken. Maar zijn vader zei dat hij de bal nog even omhoog moest houden.

Zijn eerste gedachte is de bal te houden, want Gehrig is zijn favoriete Yankee aller tijden. Steven heeft de biografie van de Iron Horse helemaal gelezen en heeft net als Gehrig nummer 4 op zijn rug bij zijn eigen team The Eyeballs. Maar nu de medewerker zegt dat A-Rod de bal heel graag wil hebben besluit hij hem toch maar af te staan.

Het moment dat Gieseler de bal loslaat is hij vrijwel zeker een paar ton kwijt. De bal heeft sowieso historische waarde, omdat A-Rod met zijn 24ste grandslam het record brak. Maar wat de bal die op 20 september de tribunes in vloog waarschijnlijk dubbel zo bijzonder maakt is dat het wel eens de laatste homerun van Rodriguez zou kunnen zijn. De derdehonkman hangt immers een levenslange schorsing boven het hoofd wegens dopinggebruik.

In het verleden steeg het historisch belang van een bal wel vaker. De 762ste homerun van Barry Bonds begin september 2007 leverde een flinke matpartij op tussen een paar fans. Na een minuutje worstelen kwamen twee mannen omhoog met een bal in hun handen. Beide deden alsof ze de homerun hadden gevangen. Aanvankelijk had de bal nauwelijks waarde, want iedereen dacht dat Bonds toch nog wel een homerun zou slaan voor het eind van zijn carrière. Maar het seizoen liep af zonder nog een verre tik van Bonds en daarna stopte hij definitief.

De media opende de jacht en vond één van de twee genaamd Jameson Sutton. Hij had die bewuste dag al een bal gevangen bij de warming-up en liet die heel verstandig vallen om de echte homerunbal van Bonds te grijpen. Dat lukte, maar ene Robert Harmon zag dat gebeuren, pakte de ‘nep’ homerunbal en claimde de echte te hebben. Uiteindelijk gaf Harmon eerlijk toe dat hij de valse had en ving Sutton na een veiling ruim 375.000 dollar voor de laatste klap van Bonds.

Steven Gieseler kreeg geen bedrag, maar ontmoette wel A-Rod. Hij maakte een praatje met de derdehonkman, kreeg een gesigneerde knuppel en bal en ze gingen samen op de foto.

Sommige vrienden vonden het stom dat Steven er geen geld uit probeerde te slaan. Zelf dacht hij anders over zijn onvergetelijke ontmoeting: “Het is zijn prestatie. Rodriguez verdiend het om die bal terug te krijgen. Hij heeft er hard voor gewerkt.” Zakelijk gezien is de jongen misschien geen genie, maar met zijn gevoel voor rechtvaardigheid is in ieder geval niks mis.

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder